Briose Cu Gem De Prune (sau Ciocolata)
articol scris de oanams blog Ce mancam NOI
Au început prin a fi brioşe cu gem de prune, dar la cererea „beneficiarilor” s-au transformat şi în câteva brioşe cu ciocolată. La fel de bine pot fi brioşe cu gem de gutui, de căpşuni sau… ce gem e pe gustul „beneficiarilor”; dar, la fel de bine, pot rămâne simple brioşe.
Iată ce ingrediente sunt necesare:
- 4 ouă
- 150 gr unt (moale, la temperatura camerei)
- 150 gr zahăr brut
- 200 gr faină de secară
- 1 lg coajă rasă de portocală
- ½ lg sare
- 1 pliculeţ praf de copt (cam 2 lg)
- Gem de prune sau cremă de ciocolată
Primul lucru pe care l-am făcut în prepararea acestor brioşe a fost să… pornesc cuptorul – la 175 de grade.
Apoi, mi-am luat din dulap bunul prieten, robotul de bucătărie şi am mixat untul cu zahărul până ce acesta din urmă s-a topit; dacă nu aveţi răbdare să se topească (e zahăr brut şi nu se topeşte aşa repede ca cel alb), începeţi şi adăugaţi pe rând ouăle; unul câte unul, toate cele 4, până când se omogenizează frumos; până la acest moment, mai mult ca sigur zahărul s-a topit.
Vine rândul fainei, toată o dată sau puţin câte puţin, nu are importanţă; urmează praful de copt, sarea şi coaja de portocală; datorită robotului, aluatul ar trebui să fie frumos omogenizat, fără cocoloaşe.
Am scos minunata tavă pentru brioşe şi am căutat în dulap hârtiuţele pentru brioşe… pe care nu le-am găsit… . Mda, stocul s-a terminat, deci am pus tava la loc şi m-am reorientat către alte hârtiuţe pentru brioşe, de dimensiuni ceva mai mari.
Am umplut formele cu compoziţie – nu până sus, maxim ¾ din înălţimea formei. Am adăugat în fiecare câte ½ lg de gem de prune sau cremă de ciocolată; am omogenizat un pic gemul/crema cu micuţul tel de bucătărie (e dintr-un set de bucătărie pentru copii Toni şi Adi sunt foarte încântaţi de set ); nu-i musai să aveţi tel, merge să amestecaţi un pic cu coada unei linguriţe sau chiar şi cu o scobitoare.
Am băgat tava cu brioşe la cuptor, pentru ~20 de minute. Se fac repede/se mănâncă repede!
Bune şi cu gem, bune şi cu ciocolată!
Related posts: