Briose Cu Fructe De Padure
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Eu am luat reteta asta de briose de pe culinar ( Poca).Dar e o reteta comuna pentu briose.Eu am modificat-o putin in sensul cantitatii de zahar si a mirodeniilor.
INGREDIENTE:
-2 oua
-300 gr zahar pudra
-2 plicuri zahar vanilat
-200 ml ulei
-300 ml iaurt sau sana
-1/2 lingurita sare ( rasa)
- coaja de la o lamaie sau portocala
-1 Lg zeama de lamaie sau portocala
-400 gr faina
-1 1/2 sau 2 plicuri praf de copt,functie de umputura brioselor (la cele cu fructe de padure sau rahat am folosit 2)
-esenta de rom dupa gust.
-2 Lg mac
-400 g fructe de padure amestecate cu 3 Lg zahar si 1 plic zahar vanilat
-1/2 lg scortisoara
-1 plic gelatina tort gelee dr oetker
MOD DE PREPARARE :
-fructele de padure (daca sunt congelate se decongeleaza ) se amesteca cu 3 Lg zahar,1 plic zahar vanilat si 1/2 lg scortisoara,si se lasa intr-o strecuratoare la scurs,pastrandu-se sucul,cam jumatate de ora.
-albusurile se bat spuma apoi se adauga zaharul praf si cel vanilat,cate putin si se bate in continuare.
-se adauga galbenusurile frecate cu sarea,apoi uleiul si iaurtul.
-faina se cerne,se amesteca cu praful de copt si se adauga in mixtura de mai sus,in 4 transe.
-se adauga romul si coaja de lamaie si zeama de lamaie si macul.
-se pune in forma de briosa (daca este din tabla sau silicon se unge cu ulei in prealabil) cam o lingura de aluat,apoi o lingurita de fructe si iarasi o lingura de aluat,ca sa se umple forma cam 2/3.
-se preincalzeste cuptorul la 180 *apoi se pun briosele si se coc cam 20 de min ute,sau pana sunt rumenite frumos.
-dupa ce se scot din cuptor,se lasa la racit ,apoi se scot din forme si se decoreaza
- la briosele umplute cu fructe de padure,sucul ramas in urma surgerii fructelor amestecate cu zahar,l-am amestecat cu 1 plic de gelatina tort gelee (trebuie 250 ml lichid,asa ca daca sucul e mai putin,adaugati apa ) l-am fiert 1 minut,apoi am turnat peste briose si am mai pudrat cu putin zahat vanilat.
-daca umpleti briosele cu stafide sau ce fructe vreti voi,rahat,acestea le amestecati direct in aluat si apoi puneti in forme.