contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Briose Cu Dovleac & Seminte De Canepa Canah – Vegane/de Post

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Minunate, fragede, pufoase, aromate, sanatoase si absolut delicioase au fost aceste briose cu dovleac si seminte de canepa. Prea delicioase as spune, pentru ca atunci cand am vrut sa mai iau si eu una, nu mai erau :) De cand a inceput “isteria” deserturilor ciocolatoase a lui Lady S, am incercat tot felul de retete sanatoase, sau mai sanatoase decat de obicei. Majoritatea reusite, unele apreciate doar de noi, mai putin insa de copii, pentru care argumentul faina e integrala sau desertul e fara zahar, nu prea conteaza.
De aceasta data nu le-am spus copiilor ca briosele au faina integrala sau ce soi de multivitamine si minerale, ci i-am lasat pe ei sa adulmece aroma de scortisoara, sa vada culorile minunate si sa isi doreasca desertul. Baietelul meu mai mic, cel mai sclifosit cand e vorba de deserturi cu faina integrala sau vegane, care reactioneaza de parca ar fi otravit cumva (ceva gen “oooo, nuuuuu! Iar sanatos?”, a dezintegrat 2 briose fara sa stea pe ganduri (ce-i drept, a dat rodia la o parte), iar Lady S le tot atingea sa nu mai fie ufffff (in traducere: fierbinti), sa se poata infige in ele.   Vinovat insa de disparitia ultimelor bucati a fost fiul meu mai mare, care le-a ras pe nerasuflate pana sa ne prindem noi :)
 
briose cu dovleac  (1 of 1)-2
Spre marea mea bucurie, am primit de la Canah Romania un pachet cu o lotiune de corp (care e in “testare” pe pielea atopica a lui Lady S si se pare ca reactioneaza foarte bine), ulei si seminte de canepa, pe care stiti deja ca le folosesc foarte des. Canepa este superalimentul meu preferat, aproape perfect si au un gust  foarte deosebit, semanand cu cel al alunelor. De aceea, de multe ori am ales sa le folosesc la deserturi, nu doar la hummus sau salate. De ce iubesc canepa Canah? Adica, in afara de ambalajele dragute si sticlele negre elegante in care este ambalat uleiul de canepa? 
♥ contine proteina simpla, usor digerabila,  care ranforseaza imunitatea
♥ sursa vegetala foarte  bogata in acizi grasi esentiali, mai bogata decat semintele de in 
♥ contine de 3 ori mai multa vitamina E decat semintele de in
♥ fara oligozaharide
♥ contine lecitina si inozitol (Vitamina B9) = favorizeaza nutritia celulelor creierului; intarirea foliculul parului; anti colesterol; efect de calmare
♥ contine fitosterol = intarirea sistemului de aparare a pielii impotriva iritatiilor, pierderilor excesive de apa, descuamarii, etc.
♥ bogata sursa de fitonutrienti, elemente ce protejeaza organismul, imunitatea, circulatia, celulele, tesuturile etc
♥ contine calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu, cupru, vitamina E, mangan, sulf; microelemente prezente: strontiu, thorium, arsenic si crom
♥ 35% proteina, 47% grasimi, 12 % carbohidrati
♥ faina de canepa are cel mai mare continut de fibre (comparativ cu  celelalte seminte)
♥ omega 3 = reducerea trigliceridelor  si nivelul colesterolului, micsorarea tensiunii arteriale, diminuarea nivelului de fibriogen (ateroscleroza)
 conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. 
♥ efect antiinflamator / antiartritic
♥ Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase). La copii, omega 3 şi omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau altor probleme comportamentale.
Eu pastrez semintele de canepa in ambalajul lor original, inchis etans, la frigider. Le folosesc mai ales crude, in salate, deserturi raw, cu rondele de branza chevre  sau, mai nou, presarate peste briose care “cer” gust de alune :)

briose cu dovleac  (1 of 1)-7

 

Briose cu dovleac, cocos & seminte de canepa

Ingrediente

  • 95 g faina alba, cernuta
  • 60 g faina integrala de grau, cernuta
  • 1/2 lgt praf de copt
  • un praf de sare de Himalaya
  • 1 lgt scortisoara macinata
  • 1/2 lgt nucsoara proaspat rasa
  • 200 g dovleac (fier la aburi, fara coaja si seminte)
  • 200 g zahar brun
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • 80 ml ulei de cocos (la temperatura camerei) sau ulei de rapita
  • 90 ml lapte de alune de padure
  • 120 g mix seminte (in, canepa, floarea soarelui, dovleac etc)
  • 1 cutie lapte de cocos, pastrat la frigider
  • 3-4 lg seminte de canepa (Canah)
  • rodie

Mod de preparare

Incingem cuptorul la 180 grade C. Pregatim o tava cu hartii de cupcakes/briose.
Intr-un vas amestecam faina, praful de copt, sarea, scortisoara, nucsoara.
In alt vas amestecam uleiul de cocos, zaharul brun, piureul de dovleac si esenta de vanilie.
Adaugam mixul de faina peste cel lichid si amestecam usor, manual, fara exces.
Adaugam mixul de seminte si amestecam usor.
Punem aluatul in hartiile de briose (2/3 din inaltimea hartiei) si coacem prajiturelele 20-25 minute la cuptor.
Scoatem tava din cuptor si lasam briosele sa se raceasca pe o tava grill.
Desfacem cutia cu lapte de cocos foarte rece, scoatem numai crema densa, pastram lichidul pentru alte intrebuintari (milkshake etc). Amestecam aceasta crema bine, eventual adaugam putina miere si scortisoara, dupa gust.
Punem cate o lingura de crema de cocos peste briosa cu dovleac, presaram cu seminte de canepa si rodie si servim cu pofta. Delicioase, nu-i asa?
 

briose cu dovleac  (1 of 1)-6

 
Nota: Acest articol nu este o reclama. Este parerea mea sincera despre un superaliment pe care il consum cu placere. Nu intotdeauna superalimentele iti ofera aceasta satisfactie :)  Sunt inca traumatizata de sucul de grau verde :)  
Sursa informatii: Canah RomaniaThe nourishing gourmet 
 

©2013 Delicioasa. All Rights Reserved.

.