contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Briose Cu Cirese

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Dupa tarta cu cirese si clafoutisul cu cirese, ambele minunate, am descoperit o alta reteta care merita mentionata.
Postarea o consider un raspuns la invitatia super simpaticei Antonina :) la  provocarea lunii iunie. (aveam altceva in minte insa NU am gasit cirese care sa merite cumparate )
Briosele au fost o surpriza foarte placuta pt noi! Ciresele si glazura aromata, indulcesc perfect 'muscatura', iar aluatul aduce in hora aroma de unt si vanilie. Ce sa nu ne placa? :)

Pentru aproximativ 10 briose, pregatim de cu seara:
1. Pentru maia:
250 ml lapte caldut+ 40g zahar + 100g faina + 1 lingurita de drojdie uscata instant
- se amesteca toate si se lasa deoparte pentru 30 de minute
2. Pt aluat:
180 g faina+ 3 gabenusuri+ semintele unui baton de vanilie+ 70g unt moale+ 1 varf de cutit de sare
- cand maiaua arata semne ca a-nceput dospirea, se amesteca cu restul de faina, galbenusurile si semintele de vanilie
- cand toate sunt bine amestecate (ori cu malaxorul ori cu o lingura de lemn) se adauga si untul
- aluatul are consistenta si aspectul unui aluat de choux a la creme, deci e mult mai moale decat aluatul de cozonac
- se pune aluatul intr-un bol curat si se lasa la dospit in frigider, pudrat cu putina faina (aluatul) si acoperit cu folie de plastic (bolul :)))
3. Umplutura
un pumn de cirese uscate, inmuiate in apa+ 1/2 lingurita de esenta de migdale

A 2-a zi se scoate aluatul din frigider si se lasa la temperatura camerei cel putin o ora.
Aluatul mai creste mult fata de cat a crescut in frigider.
In punctul acesta, pt a evita o manevrare ceva mai putin prietenoasa (cea de pe masa usor infainata), va sugerez sa luati din aluat cu o lingura pentru inghetata si sa umpleti in felul acesta formele de muffine. Puteti presara intre 2 linguri de aluat din aceeasi forma, ciresele inmuiate si stoarse bine ori afine uscate ori stafide ori bobite de ciocolata ori le puteti lasa simple.
Oricum ar fi, sunt extraordinar de bune, textura este foarte, foarte speciala, ceva intre cozonac si panettone.
- dupa ce am umplut formele, putem presara cirese/afine/bobite de ciocolata etc
- se lasa briosele la o a 2-a dospire, pt alte 30-45 de minute, timp in care incalzim cuptorul la 370F (188C)* temperatura medie ideala pt copt prajituri la cuptorul meu (musai sa ajustati temperatura in functie de cuptorul vostru :) )
Daca aveti forme din silicon pt muffins folositi-le fara probleme, sunt minunate. Nu trebuie unse ori presarate cu nimic.

- se ung briosele cu un ou batut si se coc aproximativ 17-20 de minute sau pana s-au rumenit frumos si-au trecut proba Scobitorii (se inteapa briosa in mijloc cu o scobitoare si daca acesta iese uscata=> briosa e gata)

- se scot pe un gratar si se lasa la racorit
Foarte pufoase.


DACA doriti, puteti face si-o glazura din suc/pasata de cirese/zmeura/capsuni si zahar pudra (eventual si-un strop de colorant rosu, daca rozul nu va place :)) si puteti glazura briosele. Am pus capsuni pt c-am vrut o glazura viu colorata :)
Combinatia de arome este superba!
Merg perfect langa o cafea neindulcita.