Briose Cu Brinza Proaspata Si Stafide
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Privesc "in ochi" Toamna si tresar.
Surprind in emotia regasirii din ce in ce mai multa nostalgie.
Dupa timpurile cind sosirea ei ne prilejuia luuungi plimbari mina in mina prin covorul frunzelor ruginite, cu saruturi furate avind ca martori doar valurile Dunarii, aprinse de lumina rosiatica a amurgului.
Dupa vremurile cind paseam ravasiti de emotie pe treptele amfiteatrelor cu sufletele pline de sperante si idealuri.
Dupa zilele in care pregateam ghiozdane si aranjam sortuletele fetelor mele minunate pentru care inceperea scolii a fost mereu un prilej de bucurie.
Tresar observind in luciul oglinzii inca un fir alb, sau alte doua - trei riduri in coltul ochilor.
Imi spun: sint doar urme pe chip, eu sint aceeasi.
Mai bogata insa.
Bogatia mea sint cei trei nepoti frumosi, sanatosi si destepti.
Trei copii veseli ce imi redau tineretea atunci cind ma obliga sa tin pasul cu ei.
Incerc sa fac primii pasi cu Ariadni, pasesc in clasa intii cu Matheos si ma asez in banca clasei a saptea cu Iannis, percepind cu aceeasi intensitate ca si ei fiecare moment.
Las nostalgia deoparte si traiesc clipa sarbatorind cu un desert simplu sosirea zinei aramii, cu pletele pastelate ravasite de vinturi nebune si straiele mirosind a mustul viilor, imbracind in fuioare de fum brazdele pregatite pentru somnul de iarna.
In racoarea serii incing cuptorul si pregatesc cu drag un dulce potrivit nu numai pentru intimpinarea toamnei ci si pentru dejunul scolarilor, nepotii mei oferindu-mi motivul pentru care consemnez aici reteta: briose cu brinza proaspata si stafide.
Pentru aluat sint necesare urmatoarele:
- un iaurt de 125 ml, orice marca
- 3 oua
- un pahar (cel de la iaurt) plin cu ulei
- 2 pahare (acelasi) cu zahar tos
- 3 pahare (din nou - acelasi) cu faina alba
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita zahar vanilat bourbon (contributie personala)
Pentru umplutura am avut nevoie de:
- 1/4 kg brinza dulce proaspata
- 1/2 plic zahar pudra vanilat Dr Oetker
- 2 oua
- 1 plic zahar vanilat bourbon Dr Oetker
- coaja rasa de la o lamiie
- 100 grame stafide sultanina
Se adauga apoi brinza proaspata, amestecindu-se pentru omogenizare. Se obtine un amestec cremos si aromat.
Utilizam pentru coacere forme din staniol pentru briose, pe care in prealabil le-am uns cu ulei cu ajutorul unei pensule si le-am pudrat cu un praf fin de faina. Apoi am umplut formele pe 1/2 din volum cu aluatul preparat. Se adauga o lingurita cu virf din amestecul cremos de brinza proaspata si stafide dupa care se completeaza pina la 3/4 din volumul formelor cu aluat de briose.
Se introduc in cuptorul preincalzit la 180˚C pentru 40 - 45 de minute. Vor fi gata cind vor capata o culoare usor aramie. Se scot din forme si se pudreaza pentru servire cu zahar pudra vanilat Dr. Oetker.
Un desert delicios, simplu si foarte sanatos, ce se va pastra proaspat chiar si citeva zile, facindu-l util mamelor ocupate dar si preocupate de hrana copiilor in orele solicitante din timpul scolii.
Surprind in emotia regasirii din ce in ce mai multa nostalgie.
Dupa timpurile cind sosirea ei ne prilejuia luuungi plimbari mina in mina prin covorul frunzelor ruginite, cu saruturi furate avind ca martori doar valurile Dunarii, aprinse de lumina rosiatica a amurgului.
Dupa vremurile cind paseam ravasiti de emotie pe treptele amfiteatrelor cu sufletele pline de sperante si idealuri.
Dupa zilele in care pregateam ghiozdane si aranjam sortuletele fetelor mele minunate pentru care inceperea scolii a fost mereu un prilej de bucurie.
Tresar observind in luciul oglinzii inca un fir alb, sau alte doua - trei riduri in coltul ochilor.
Imi spun: sint doar urme pe chip, eu sint aceeasi.
Mai bogata insa.
Bogatia mea sint cei trei nepoti frumosi, sanatosi si destepti.
Trei copii veseli ce imi redau tineretea atunci cind ma obliga sa tin pasul cu ei.
Incerc sa fac primii pasi cu Ariadni, pasesc in clasa intii cu Matheos si ma asez in banca clasei a saptea cu Iannis, percepind cu aceeasi intensitate ca si ei fiecare moment.
Las nostalgia deoparte si traiesc clipa sarbatorind cu un desert simplu sosirea zinei aramii, cu pletele pastelate ravasite de vinturi nebune si straiele mirosind a mustul viilor, imbracind in fuioare de fum brazdele pregatite pentru somnul de iarna.
In racoarea serii incing cuptorul si pregatesc cu drag un dulce potrivit nu numai pentru intimpinarea toamnei ci si pentru dejunul scolarilor, nepotii mei oferindu-mi motivul pentru care consemnez aici reteta: briose cu brinza proaspata si stafide.
Pentru aluat sint necesare urmatoarele:
- un iaurt de 125 ml, orice marca
- 3 oua
- un pahar (cel de la iaurt) plin cu ulei
- 2 pahare (acelasi) cu zahar tos
- 3 pahare (din nou - acelasi) cu faina alba
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita zahar vanilat bourbon (contributie personala)
- Pentru ingrediente nu este necesara o masura speciala, paharul iaurtului fiind unitatea de masura.
Spargeti intr-un vas separat ouale, evitind sa stricati si celelalte ingrediente in situatia in care ouale nu ar fi proaspete, apoi se adauga la crema obtinuta anterior.
Adaugati faina, zaharul vanilat si praful de copt, si continuati sa amestecati pina obtineti o compozitie omogena.
Pentru umplutura am avut nevoie de:
- 1/4 kg brinza dulce proaspata
- 1/2 plic zahar pudra vanilat Dr Oetker
- 2 oua
- 1 plic zahar vanilat bourbon Dr Oetker
- coaja rasa de la o lamiie
- 100 grame stafide sultanina
Intii se bat spuma ouale cu zaharul pudra vanilat si zaharul vanilat bourbon.
Se adauga apoi brinza proaspata, amestecindu-se pentru omogenizare. Se obtine un amestec cremos si aromat.
Se rastoarna in compozitie si stafidele, amestecindu-se.
Utilizam pentru coacere forme din staniol pentru briose, pe care in prealabil le-am uns cu ulei cu ajutorul unei pensule si le-am pudrat cu un praf fin de faina. Apoi am umplut formele pe 1/2 din volum cu aluatul preparat. Se adauga o lingurita cu virf din amestecul cremos de brinza proaspata si stafide dupa care se completeaza pina la 3/4 din volumul formelor cu aluat de briose.
Se introduc in cuptorul preincalzit la 180˚C pentru 40 - 45 de minute. Vor fi gata cind vor capata o culoare usor aramie. Se scot din forme si se pudreaza pentru servire cu zahar pudra vanilat Dr. Oetker.
Un desert delicios, simplu si foarte sanatos, ce se va pastra proaspat chiar si citeva zile, facindu-l util mamelor ocupate dar si preocupate de hrana copiilor in orele solicitante din timpul scolii.