Bretzel (covrigi Bavarezi)
articol scris de al3xandra.bm126 blog noi2inbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu stiu cati dintre voi ati fost la Oktoberfest. Eu una n-am ajuns inca. Well, daca ati fost, sigur i-ati vazut, daca nu i-ati si gustat! Yep, chiar despre ei e vorba! Despre bretzel! Nu i-am mancat de la Oktoberfest, ci de la o brutarie dintr-un satuc din Germania. Intr-o dimineata rece nemteasca, nu-ti mai trebuie altceva decat 2 bretzel proaspeti si o cana calda de ceai. In Romania i-am gasit doar la Kaufland si luam de cate ori imi aminteam de ei. Mama e si mai mare fan bretzel. Deci as putea spune ca de cand i-am dus bretzel facuti de mine sunt idolul ei :)). Evident ca nu a crezut ca i-am facut eu... Sa va spun si parerea mea: nu au gustul celor de la Kaufland, dar se apropie bine de tot. In principiu, sunt foarte foarte buni!
Avem nevoie de:
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 30 ml ulei sau unt
- 270 ml apa caluta
- 1 lingurita sare
In plus, pentru oparit:
- 2 l apa
- 12 lingurite bicarbonat de sodiu
- 4 linguri sare
Amestecam drojdia cu lingurita de zahar si amestecam pana se lichefiaza. Adaugam apa calduta si amestecam pana se dizolva drojdia. Punem faina intr-un bol si facem o gaura in mijloc, unde punem apa cu drojdia si uleiul. Amestecam putin pana se omogenizeaza cat de cat si adaugam si sarea. Framantam pana obtinem o bila de aluat care nu se lipeste de maini. Lasam la dospit 45 min-o ora.
Luam o bila de aluat cam de 60-70 de gr (eu am facut asta din ochi, nu am cantarit) si o rulam pe masa de lucru, in asa fel incat sa obtinem o "funie", in mijloc mai groasa si la capete mai subtire. Sper ca m-am facut inteleasa...Dam apoi forma de covrig. Imaginile cred ca sunt mai utile decat explicatiile mele :)
Tapetam o tava cu hartie de copt. Punem la fiert cei 2 litri de apa cu bicarbonatul si sarea. Cand fierbe, punem 2-3 covrigi inauntru si lasam cam 30 de secunde. Ii scoatem cu o paleta si ii punem direct in tava. Presaram deasupra sare grunjoasa. Eu n-am avut si am pus normala. Sugestia mea e sa modelati doar cati bretzel incap in tava o data, fiindca altfel se usuca... eu i-am copt in vreo 3 ture. Deci modelati covrigi, opariti, puneti in tava si dati la cuptor. Si repetati de cate ori e nevoie.
Dam la cuptor la foc mediu pana prind culoare uniforma. Eu i-am lasat cam 20 de minute. Sunt foarte, foarte buni!
Reteta de aluat de aici.