Branza Topita De Casa
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Reteta, orientativa, e de pe Culinar, am incercat sa respect oarecum proportiile, m-am oprit la jumatatea procesului de fabricatie ca sa vad cum iese, ce mai, per total a iesit o bunatate.
la final am facut-o mai cremoasa, dar va arat pas cu pas tot experimentul. Mai intai ca branza dulce am preparat-o din lapte de capra si lapte de vaca batut. In asteptare: unt si smantana.
Am pus pe foc laptele dulce si cel acrit pe foc, nu trebuie sa clocoteasca, numai pana se separa, apoi se strecoara.
Am stors-o bine, au iesit cam 200g de materie prima. Pe care am pus-o cu o lingurita de bicarbonat sa stea. Cam patru ore.
Ei bine, nu s-a comportat ca la link-ul pe care l-am pus, nu a bolborosit, nu si-a schimbat culoarea, mai mult ca sigur microorganismele au murit din cauza temperaturii.
In schimb cand am pus-o pe foc cu o feliuta de unt, imediat s-a topit si s-a omogenizat, exact ca mozzarella arata in prima faza.
Ma pregatisem sa pun cam trei linguri de smantana, insa am pus numai una, am crezut ca se taie si se strica ingineria.
Insa smantana a fost “inghitita” imediat. Mi-a fost clar ca nu iese cremoasa ca cea din comert dar eram curioasa cum se comporta asa ca nu am mai pus si restul de smantana, am lasat-o asa la racit.
la gust aduce cu branza topita, foarte tare, numai ca este, normal, mult mai gustoasa. Iata fata-verso dupa racire.
Fireste, am uitat sa pun sare, oricum voiam sa o fac tartinabila asa ca a doua zi am taiat ce a mai ramas cubulete, am pus putina sare, marar si celelalte doua linguri de smantana.
Se topeste foarte frumos.
Cum din pacate cu rabdarea stau cam prost, nu am stat sa se dizolve toate bucatelele pana la final, insa gustul nu a fost alterat de bulgarii aia mici.
Asadar rezumat: mai intai faceti materia prima (branza) din lapte dulce si acru. De care vreti, eu am avut capra si oaie. Lapte de capra si oaie nu animalele ca nu am loc pe balcon. La 200g de branza obtinuta se amesteca o lingurita rasa de bicarbonat si se lasa sa stea o vreme la temperatura camerei.
Se pune branza pe foc cu o feliuta de unt si trei linguri de smantana, putina sare si ce arome aveti chef (sau nu) si se topeste la temperatura mica amestecand continuu.
Daca se face din branza de vaci de cumparat, care e din chisleag, neoparita, dupa o vreme in contact cu bicarbonatul o sa isi schimbe textura si culoarea. Daca o faceti ca mine, nu. hard roc aleluia.