contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Branza De Caju

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Raw vegan cashew cheese

Am revenit dupa mai bine de doua saptamani de pauza. In ultima vreme nu am prea gatit. De fapt de cand am facut aceasta reteta nu am gatit deloc. Prefer sa beau sucuri verzi si sa mananc salate si fructe. A venit primavara cu legume proaspete si parca e pacat sa refuzi o salata mare din ridichi, ceapa verde si spanac, nu?

Este a treia oara cand fac aceasta reteta insa prima data cand imi iese. Un pic mai complicat din cauza rejuvelacului, un soi de bors din cereale care mi-a dat multe batai de cap. Reteta si cateva sfaturi legate de acesta veti gasi mai jos. Insa ceea ce m-a motivat sa continui sa incerc a fost aspectul sau atat de apropiat de cel al branzei normale cat si multimea de laude pe care le-a primit. Iar cand am avut ocazia sa si gust, in urma cu o luna, am ramas foarte surprinsa de textura si de aroma sa atat de apropiata de branza din lapte.

Concluzii? Un preparat simplu insa putin mai costisitor, care cere timp si ingrediente de calitate. Insa gustul si aspectul vor rasplati din plin aceste eforturi!

Raw vegan cashew cheese

Rejuvelac

- 2 cani boabe de grau/secara/orz/ovaz/quinoa

- 10 cani apa

- 1 borcan mare (eu folosesc un astfel de borcan de germinat)

  1. Spalati boabele de cereale si puneti-le in borcan. Acoperiti-le cu apa rece si lasati-le la inmuiat 8-12 ore.
  2. Scurgeti apa de pe ele. Clatiti bine de tot pana cand apa iese foarte curata. Scurgeti bine de tot apa in asa fel incat sa ramana cat mai putina apa in borcan. Lasati borcanul intr-un loc intunecos la temperatura camerei.
  3. Dupa 8-12 ore, repetati pasul de mai sus, clatind bine boabele si scurgandu-le de apa. Lasati-le din nou 8-12 ore.
  4. Dupa acest timp clatiti din nou. Ar trebui ca cerealele sa incolteasca deja usor. Adaugati 6 cani de apa curata si rece si lasati borcanul timp de 2 zile la temperatura camerei, in loc intunecos (ex. dulapul din bucatarie).
  5. Dupa 2 zile veti obtine rejuvelac – o bautura cu gust placut, usor efervescenta, cu miros de limonada. Pastrati lichidul in sticle in frigider iar boabele de cereale aruncati-le sau oferiti-le ca hrana pasarilor.

REGULI PT REUSITA REJUVELAC-ULUI

  • verificati termenul de valabilitate al cerealelor. Daca acestea se apropie de expirare sau daca termenul a trecut deja nu va mai obositi sa incercati – acestea fie nu vor incolti fie vor incolti inegal iar bautura nu va reusi.

Branza de caju

- 3 cani caju inmuiat timp de 12 ore

- 3 capsule probiotice (se gasesc in farmacii sau aici)

- 2/3 cana rejuvelac

  1. Mixati in rorbot toate ingredientele pana rezulta o crema omogena. Daca este nevoie mai opriti robotul din cand in cand si apasati in jos crema depusa pe pereti.
  2. Puneti doua straturi de tifon pe o sita. Varsati crema acolo, acoperiti cu restul de tifon. Puneti o farfurie deasupra si un prosop. Lasati la loc cald timp de 14-16 ore.
  3. Dupa acest timp puteti framanta branza in urmatoarele variante:
  • sare, fulgi de drojdie
  • sare, fulgi de drojdie, pudra de ceapa, nucsoara
  • sare, ceapa verde uscata, zeama de lamaie, fulgi de drojdie, busuioc si cimbru proaspat tocat
  • sare, zeama de lamaie, pudra de ceapa, pudra de usturoi

     4.   Dupa ce ati framantat branza cu mirodeniile dorite, puneti-o in vase micute tapetate cu folie de plastic si lasati-o la frigider 24 ore pentru a se intari.

     5.  Scoateti-o din forma si “imbracati-o” in diverse condimente:

  • boabe de piper
  • paprika
  • ierburi aromate
  • rosii uscate etc

Branza se pastreaza acoperita, la frigider timp de 4-5 zile.

REGULI PT REUSITA BRANZEI

  • nu adaugati mai mult lichid decat este mentionat in reteta, chiar daca vi se pare ca obtineti o crema prea groasa. Daca adaugati lichid branza nu se va tine frumos si va fi foarte moale.
  • folositi probiotice de calitate. Probioticele din farmacii s-au dovedit a fi toate “moarte” adica acele culturi care ar fi trebuit sa fie vii si sa ajute la fermentarea branzei erau moarte. Un probiotic de calitate este mai scump, se tine neaparat in frigider si se comporta exceptional in retete.
  • daca in casa nu este foarte cald, lasati branza cu o ora, doua mai mult pentru a fermenta.

Articol recomandat de floridecires7.blogspot.com