Bourride - Tocana Provensala De Peste
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aseara Julia mi-a sarit din nou in ajutor - dupa ce m-am tot fatzait intre Bouillabaisse si alte "fish stews" m-am oprit la acest Bourride dupa ce am citit descrierea, care zice asa: "This marvellous fish stew from Provence is for garlic lovers only.." Garlic lovers, you say? Pai that's me - si cum mai cunosc inca un garlic lover in persoana lui Mazi am zis ca neaparat trebuie sa impartasec usturoiala cu ea :D
Ce a iesit mi s-a parut extraordinar: o supa groasa si foarte aromata de peste, servita alaturi de un platou de peste si fructe de mare aburinde, cu o lingurita de garlic ailoi (adica maioneza de usturoi) deasupra. Multumesc, Julia!
Ca sa reproduceti minunatia asta va trebuie asa:
Pentru supa
-1 ceapa mare
-2 catei de usturoi
-3 morcovi
- o conserva de rosii
-niste coaja de portocala
-cate o lingurita de cimbru si seminte de fenicul
-2 foi de dafin
-un cap de peste
-2 pahare de vin alb sec
-sare si piper
-vreo 400ml apa (cat sa inece peshtoiul)
-4 fileuri de peste (eu am folosit cod)
-500g fructe de mare (creveti, calamari, scoici) - desi va marturisesc ca fructele de mare au fost aditia mea - Julia foloseste doar peste de mai multe feluri
Pentru maioneza de usturoi: 6 catei de usturoi, o felie de paine, 1 lingura de otet de vin, ulei de masline (cam 100ml) 4 galbenusuri.
Intai si intai facem supa: calim ceapa tocata marunt si morcovii feliati in 2-3 linguri de ulei de masline vreme de 5 minute. Apoi adaugam rosiile si mai lasam 2 minute sa bolboroseasca. Turnam in cratita vinul, condimentele, usturoiul si capul de peste, apa si lasam sa fiarba la foc mediu 40 de minute.
In timpul asta facem maioneza de usturoi: bushim bine in mojar felia de paine cu 1 lingura de otet de vin pana obtinem o pasta, peste care adaugam cei 6 catei de usturoi trecuti prin presa si continuam cu bushitul pana ce pasta e omogena. Adaugam 2 galbenusuri de ou + sare si incepem sa picuram ulei de masline. La sfarsit subtiem un pic maioneza cu 1 lingura sau 2 de otet de vin.
Dupa cele 40 de minute, strecuram supa si o turnam inapoi in oala (sans capul de peste si legumele fierte ;) ). Cand incepe sa fiarba din nou adaugam fileurile de peste taiate in bucatele. Dupa 5-6 minute, se alatura si fructele de mare pestelui in supa, si mai lasam totul sa fiarba inca 3-4 minute.
(ati obosit? e aproape gata!)
Scoateti pestele si fructele de mare pe un platou. Amestecati jumatate din maioneza de usturoi cu cele 2 galbenusuri ramase si adaugati, amestecand in continuu, 1 polonic de supa fierbine. Apoi turnati galbenusurile inapoi in supa incetisor, si mai fierbeti 3-4 minute (la foc mic, ca sa nu se transforme galbenusurile in omleta), amestecand in continuu. Gata - c'est fini!
Turnati supa intr-un bol mare si serviti asa: puneti o felie de paine in farfurie, adaugati cateva polonice de supa, niste peste & fructe de mare si peste 2-3 linguri de aioli. Presarati un pic de patrunjel si minunati-va!
Le fouf! Cette soupe est délicieuse! Merci beaucoup, Julia Child!