contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bourguignon De Mistreț - Preparat Medaliat La Campionatul Internațional De Gătit în Aer Liber - Arad 2012

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Nu pot să nu încep această postare, fără să nu pun poza echipei mele, poza cu trofeele câștigate împreună, echipă care și-a adus un aport considerabil la pregătirea acestui preparat și pentru care le mulțumesc încă odată pe această cale lui Cristian Borod (împreună cu soția, Diana Borod) și Angela Lapadat, doi oameni și bloggeri (vezi articolul precedent) care mi-au devenit foarte foarte dragi!
Încă odată, Vă Mulțumesc dragii mei!
Mulțumes în același timp și sponsorului meu, SC Dobrogea Grup SA Constanta!
La Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber de la Arad, 30 Iunie - 1 Iulie 2012, la care am fost invitat și desigur am acceptat cu mare bucurie, am fost solicitat să particip cu un preparat vânătoresc pregătit la ceaun, în cadrul grupei ”Simfonia Ceaunelor”. Și am convenit de comun acord cu colegii mei, să facem (atenție(!), pentru prima dată), un Bourguignon de mistreț! Cum totul se face la ceaun, avem de-a face cu cantități mari. Eram obligat să fac astfel 100-120 de porții a câte 150g, deci aș fi avut nevoie de max. 18kg de pulpă de mistreț.
Am primit însă 10kg de pulpă, și asta pentru că era normal să nu mai găsim cantități mai mari de carne de vânat, având în vedere că sezonul de vânătoare a luat sfârșit de la 1 Februarie și începe pe 15 August! Era normal...!
Așa că, am început să preparăm  Bourguignonul pentru 50-60 de porții.

Ingrediente:
10kg de pulpă de mistreț (ținută la baiț 48 de ore)
2kg de untură de porc
4kg de ceapă albă tăiată julien
4kg de ardei gras roșu tăiat julien
2,5kg de roșii tăiate cubulețe (din coservă)
500g de pastă de roșii
2kg de ciuperci feliate
1,5l de vin roșu sec sau demisec
0,250ml de coniac 5*
3 borcănașe de ceapă de arpagic murate în oțet (sau 3-4 cepe mici murate, pe porție)
0250g de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
Un mix de condimente: ienibahar, piper, nucșoară, cuișoare, scorțișoara etc.
Sare după gust, la sfârșit!!!

Preparare:
Vă dați seama că, fiind un preparat pe care noi, echipa ”Bucătarilor Veseli”, ne-am hotărât în ultimul moment să-l pregătim, ne-am luat în același timp și un mare RISC! Căci, preparatul, nu a fost niciodată preparat de noi! Deci era o premieră și pentru echipa noastră! Și un mare risc de a rata aroma și gustul acestui minunat preparat! Și totuși am riscat!
Așa că în ceaunul care ne-a fost repartizat, am pus untura de porc și am încins-o! De ce untură de porc și nu ulei? Ei bine, uleiul este un produs care în prepararea cărnii de vânat, întărește fibra cărnii. Pe când untura de porc, o înmoaie! Aici fac mulți bucătari greșeala fatală! Și nici sarea nu e dorită în procesul tehnologic încă de la început: întărește fibra de carne!
După ce s-a încins untura, carnea (pulpa) de mistreț, fasonată și tăiată în cubulețe de cam 2 cm lățime, se aruncă în ceaun. Se amestecă bine până se rumenește frumos. Abia acum, începem să adăugăm celelalte ingrediente. Practic este un proces invers de preparare față de o tochitură în stil românesc!



Dar pentru prima dată, adăugăm condimentele, ca să aibă timp să se imbibe în carne și să o facă și mai aromată! Apoi ceapa, amestecăm și lăsăm circa 15 minute să fiarbă la foc mic, apoi ardeiul gras, în aceleași condiții. Adăugăm roșiile și pasta de roșii. Mai lăsăm încă 15-20 de minute la foc mic. Acum putem adăuga și ciupercile feliate.

Ei bine, urmează tușa finală! Și ea constă în adăugarea coniacului și a cepei murate. Lăsăm să mai fiarbă 10 minute, timp în care alcoolul se evaporă dar aroma cogniacului rămâne. iar punctul pe I îl punem atunci când adăugăm vinul roșu! Și desigur încă 10-15 minute la fiert la foc mic!

Acum e timpul pentru micile corecții....! Asezonăm abia acum preparatul cu sare (piper are încă de la început) și potrivim de gust cu celelalte condimente! Aici e funcție de gustul fiecăruia! Iar la finalul preparării, presărați și pătrunjelul în ceaun! Așa cum face aici, Angela.

Dacă per total, tot acest preparat a avut un termen de fierbere la foc mic de circa 3 ore, să fiți sigur că mâncarea a fost perfect pregătită! O puteți servi și savura cât vreți de mult!
Noi am primit numai felicitări și laude din partea celor care au avut norocul să guste din ceaunul ăsta! Dar și respectul juriului, care ne-au acordat fiecăruia o medalie de aur pentru preparat și o Cupă pe măsură! Una din cele care le vedeți aici!

Cel mai mult ne-a bucurat faptul că, un reprezentat de seamă al echipei Master Chef Romania, care au făcut și ei un show culinar în acest Campionat, a fost foarte încântat de preparat! Pot să spun că a fost singurul care a ghiciut toate ingredientele ”secrete” ale acestui  Bourguignon. Este vorba de Mehrzad Moghazehi, simpaticul și spectaculosul concurent al acelui show culinar!





Ce aș mai putea să vă spun?
Că mulțumirea celor care au savurat acest preparat a fost imensă! Tocmai de aceea, le mulțumim celor care prin aprecierea lor, ne-au oferit o distincție majoră a acestui Campionat!
Sper să și în următoarele etape ale acestui Campionat care se desfășoară în România, prin intermediul A.C.E.E.A. (Asociația Culturală Euro Est Alternativ) prin intermediul Președintelui acestuia D.na Iulia Draguț și a lui Radu Zărnescu, să mai fiu invitat și să pot presta la același nivel (ca acesta din Arad, cu prietenii mei) toate preparatele la care voi fi solicitat!
Iar la final, mai postez o poză cu noi, cei care ne-am zbătut să facem fericiți pe acei oameni care au avut prilejul să deguste un preparat de excepție, preparat făcut de Marcel Iorga, Cristian Borod, Angela Lapadat, Diana Borod!

Multumim organizatorilor!
POFTĂ BUNĂ!
PREPARAT GARANTAT DE: