Bouillabaisse
Sursa Bouillabaisse
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru ca peste cateva zile sunt Floriile si va fi dezlegare la peste, va propun o reteta frantuzeasca deosebita, o tocanita de peste, potrivita pentru o masa festiva. Nu e 100% varianta originala, ci o adaptare cat mai aproape de cum ar trebui sa fie, combinata cu ce am gasit prin Bucuresti, fara prea mare efort. Pentru a avea un termen de comparatie, trebuie sa ajungem la Marseille, la un restaurant din port :) Dar pana atunci, incercati si aceasta reteta, este extraordinar de buna.
Pentru 6 portii am folosit:
- 1,5 kg peste de mai multe feluri (am avut dorada, caras, cod, salau, puteti adauga midii si/sau creveti)
- 2 cartofi potriviti
- cateva tije de celery
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi
- rosii in bulion (intre jumatate de o cutie si o cutie - in functie de cat de rosu vreti sa iasa)
- 2-3 linguri ulei de masline
- putina coaja de portocala
- 2 foi de dafin
- o crenguta cimbru uscat
- jumatate lingurita fenicul uscat
- un praf de sofran
- sare, piper
Pentru sosul rouille:
- 5-6 catei de usturoi
- 20 - 30 ml ulei de masline
- 2-3 linguri sos de rosii
- 1 ou fiert tare
- un praf de boia
- putin sofran
- cateva crutoane, si in plus, pentru servit
Pentru supa de peste:
- 2 morcovi
- 1 radacina patrunjel
Ar fi bine sa aveti si unii pesti intregi, pentru ca din capetele si cozile lor pregatim o supa de peste. Mai intai punem la fiert, in 2 litri de apa, morcovii taiati bucati, radacina de patrunjel si 2-3 boabe de piper. Cand legumele sunt pe jumatate fierte, adaugam si bucatile de peste de care sa spuneam. Lasam sa fiarba pestele si cand este gata, o strecuram, oprind doar supa limpede.
Am si azi un gadget sa va prezint :) Este vorba de cel mai bun tocator pe care l-am avut vreodata (detalii aici), tot de la Kitchen Shop. In primul rand, este mare si am spatiu sa ma desfasor :) Si nu numai atat, dar este foarte stabil, fiindca are picioruse cauciucate, nu ca alte tocatoare care trebuie sa le pun peste o laveta, ca altfel pleaca la plimbare. Apoi, are o tavita mobila, sub blatul de tocat, care poate fi folosita pentru depozitarea rebuturilor sau a legumelor tocate, cum l-am folosit si eu la aceasta reteta. Pe acesta il vom folosi pentru legume, dar cred ca vom lua unul si pentru carne :)
Revenind la boiullabaisse-ul nostru, tocam ceapa, celery-ul, rosiile in bulion, iar cartofii ii taiem cubulete. Incingem 2-3 linguri de ulei intr-o cratita incapatoare si calim 2-3 minute ceapa, dupa care adaugam celery-ul, rosiile si cartofii. Amestecam si dupa inca 2-3 minute adaugam coaja de portocala (jumatate de lingurita, nu mai mult), foile de dafin, crenguta de cimbru, feniculul, sare, piper, supa de peste si lasam sa fiarba vreo 20 de minute.
Intre timp taiem pestii bucati potrivite si le scoatem oasele, pe cat posibil. Cand toate legumele sunt fierte, adaugam bucatile de peste, amestecam cu grija si lasam la foc mediu - mare cam 10 - 15 minute. Pentru ca pestele sa ramana cat mai intreg, amestecati cat mai putin. Daca folositi scoici sau creveti, adaugati-le cu 3-4 minute inainte de a stinge focul. Prea mult gatite, acestea se intaresc.
La final, scoatem foile de dafin si cimbrul din bouillabaisse si pregatim sosul rouille, fara de care mancarea isi pierde tot farmecul.
Pentru ca nu vroiam sa fac o maioneza traditionala, cu ou crud, am fiert oul tare si am dat galbenusul pe razatoarea cea mai mica. Pisam usturoiul cu putina sare pana obtinem o pasta. Adaugam crutoanele, le zdrobim in mojar si omogenizam cu sosul de rosii, boia si sofran. Incorporam galbenusul si turnam uleiul in fir subtire, ca la o maioneza.
Servim bouillabaisse cu sos rouille si crutoane. Nu stiu cum o fi cea de la mama ei din Provance, dar nici cu ce am pregatit aici nu mi-e rusine :)