contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Boston Cake (prajitura Boston)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

   Boston cake. Simplu, rafinat si parfumat. O prajitura pufoasa, irezistibila de yummy, divina. Blat perfect de pufos din unt, crema de lapte si-o coaja stratificata de ciocolata bruta incheie acest divin festin culinar. Un dulce perfect ce se cere a fi desavarsit sublim de-o sorbitura de strong cafffe sau un ice coffee (astept reteta de la Edith :P) pentru o vreme caniculara. 
  Vine weekendul asa ca e timpul dulcismelor, desfatati-va simturile si papilele cu dulcele perfect: Boston cake.
    By the way: reteta.... Gordon love you!!!

   Asadar ingrediente:
pentru blat:
  • 200 gr unt la temperatura camerei, moale
  • 450 gr faina
  • 4 lingurite praf de copt
  • un praf de sare de mare fina
  • 300 gr zahar tos
  • esenta de vanilie
  • 4 oua batute
  • 225 ml lapte
pentru crema de lapte:
  • 200 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
  • 50 gr zahar tos
  • 75 ml lapte 
  • 1 lingura faina de porumb rasnita fin
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
pentru glazura de ciocolata:
  • 85 gr ciocolata neagra de buna calitate
  • 30 gr unt
  • 60 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
  • 60 g zaha pudra
   Mai intai preincalziti cuptorul la treapta 4 sau 180 grade. Apoi pregatiti tava pentru copt blatul. E si mai bine daca aveti doua tavi rotunde, cu inel, de 22 cm, insa daca nu aveti puteti folosi una de 20 cm, ca mine, dupa care veti taia blatul in doua. prajitura va iesi ceva mai inalta, but who cares?! e MasterChef cumva pe aici si nu stiu eu? :)) 
    Ungeti forma cu unt si tapetati-o cu faina.
   Cerneti faina, praful de copt si sarea intr-un bol mare. Untul la temperatura camerei il frecati cu zaharul tos pana se transforma intr-o spuma densa si cremoasa. Adaugati esenta de vanilie si ouale si amestecati usor pana la omogenizare completa. Incepeti apoi sa adaugati amestecul de faina, amestecand usor, alternand cu laptele la temperatura camerei. Puneti compozitia in forma sau formele pregatite mai sus is dati la cuptor pana ce se coc, cam 30 minute. Faceti testul cu scobitoarea. Lasati sa se raceasca putin in forma dupa care scoateti blatul pe un gratar metalic si lasati-l acolo pana se raceste complet. Taiati-l in doua.
   Pentru crema: incingeti smantana la foc mediu, intr-un vas cu fundul gros, pana ce incepe sa clocoteasca usor pe margini. Adaugati zaharul si un praf de sare de mare fina, amestecand continuu pana la dizolvare completa. Luati apoi vasul de pe foc. Intr-un bol mic amestecati laptele cu faina de porumb, omogenizati si incorporati ouale batute usor. Turnati compozitia aceasta peste smantana fierbinte, repusa pe foc mic. Amestecati continuu si indelung pentru a nu se prinde sau forma cocoloase. Amestecati pana ce totul devine fluid si cremos. Luati vasul de pe foc si incorporati esenta de vanilie. Lasati apoi crema sa se raceasca amestecand din cand in cand pentru a evita formarea crustei deasupra.
   Pentru glazura: puneti pe foc mic ciocolata rupta bucati, untul, smantana. Amestecati incet pana la topire si omogenizare completa. Luati de pe foc si adaugati rapid zaharul pudra. Lasati sa se raceasca si amestecati din cand in cand.
    Asamblarea prajiturii se face simplu de tot. Pe una din bucati-le de blat puneti crema in strat gros, nivelati. Puneti al doilea blat de prajiturica si apasati incet. Turnati ciocolata  fluida si calduta deasupra si lasati sa curga in voie. 
    Nu va chinuiti sa ornamentati, sa intindeti fin ciocolata, sa imbracati intreaga prajitura complet in ciocolata. 
   Asta e farmecul lui Boston cake: ciocolata cursa in valuri bruta si nefinisata, crocanta peste toatea nebunia dulce a cremei de lapte completata de savoarea blatului pufos de unt. 
   Hai ca "mi-am dat in petic " iarasi.
   Pofta buna!