Bors De Peste
articol scris de truedelights blog
Va povesteam in reţeta - ceapa umpluta cu icre de crap despre Conul Costache Labusca- om al Deltei si mare amator de mancaruri pescaresti. Iată ce ştia acesta despre borşul de peşte:
” Cand zicem borş de peşte nu trebuie sa ne inchipuim o simpla fiertura…Este şi aici un meşteşug, si sunt borşuri intre borşuri. Mai intâi de toate , borşul care e pus la fiert trebuie sa fie proaspăt; aşa e pus in cazan in toata puterea acrimii lui. Al doilea ; peştele zvârlit in cazan musai sa fie de-o marime respectabila si ales unul si unul.
In unele parţi se face un borş limpede, o zama senina care-şi are gustul ei particular. In alte parţi zarzavaturile se amesteca in culorile curcubeului si mai ales patlagelele stapanesc totul cu roşul lor indian. Sorbitura aceasta bogata isi are partizanii ei , care sunt in stare sa ridice pumnul impotriva celor care sustin morţiş borşul limpede. În sfârşit , la mare,pescarii fierb bine mai intâi, cateva zeci de kg. de peşte , ca sa-i scoata toata dulceaţa- si borşul acesta devenit un fel de esenţa de peşte e scos cu grija la o parte si peştele inlăturat. În această esenţa se pune nisetru proaspăt ; cazanul da cateva unde bune; se adaugă verdeţurile de rigoare ; si socot ca
Brillat Savarin şi-ar lasa pacea si mormântul ca să petreacă o oră la malul apei , spre a gusta un asa borş fara pereche!”
Ciobica mea este una cu zarzavaturi in culorile curcubeului: roşii, ardei gras verde si roşu, ceapa, ţelina, patrunjel, leuştean ; şi fiarta in borş acru de casa. Ca peşte am folosit crapul- cel mai bun dintre peşti, pentru ciorba- mai ales capul, pentru cine ştie “sa-l manance si sa-l aprecieze ca un bun cunoscator de bucate alese”- dupa cum spunea şi Conul Costache … Dupa ce legumele au fiert pe jumatate, am adaugat si peştele ” grijit ” bine si taiat in bucati potrivite. După incă 20-30 minute , de fiert ciorbica la foc mic, pentru a nu se farâma peştele, am asezonat cu sare,piper, am stins focul şi am adaugat verdeţurile de rigoare:
pătrunjel si leuştean proaspăt.
Borşul de peşte este gata , fumega in farfurii şi-şi asteaptă mesenii…Un borş bun, un pahar de vin si celelalte…
O mancare sanatoasă , sa-ţi mangâie sufletul…