Bors De Peste
articol scris de amalia-mylife blog 1-tj-articol gol-haisagatim.ro
Cu reteta asta e poveste lunga dar eu o scriu pe scurt. Ardeleanca fiind, borsul de peste nu-mi place de nicio culoare, dar sa stiti ca mama il gateste destul de des. Toata familia e innebunita dupa el ( inafara de mine ) si cum nu am scapat de sotul meu iubit , l-am facut ieri . Reteta e de la mama, sa nu-mi aduceti multe critici :).
Ingrediente ( aproximative):
- 1 1/2 kg peste ( eu am pus 1 stiuca , (o tineam sa o fac umpluta) si tacamuri de peste)
- 3 morcovi
- 1/4 telina
- 1 pastarnac
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- 3-4 cartofi mai mici
- 150 ml bulion
- 1/2 litru bors
- 3-4 linguri leustean tocat
- ulei, sare
Spalam pestele bine , il taiem bucati si-l punem sa fiarba cu putina sare in 4 litri de apa.
Morcovii, telina , pastarnacul le curatam si le dam pe razatoarea cea mare. Ardeiul il taiem fasii sau cubulete si ceapa o tocam marunt. Calim zarzavatul in 4-5 linguri de ulei si apoi adaugam apa doar cat sa-l acopere. Adaugam sare ( eu am pus si putina vegeta) si lasam sa fiarba.
Cand pestele a fiert il scoatem cu o spumiera si il lasam sa se raceasca.
Supa ramasa o strecuram cu o strecuratoare fina si o adaugam la zarzavat. Din cate stiu carnea de peste se fierbe impreuna cu zarzavatul dar mama o fierbe separat si strecoara supa, apoi o adauga la legume. De ce? Ea zice ca sa nu ramana oase marunte . In fine, mergem mai departe. Adaugam la ciorba si cartofii curatati si taiati cubulete, bulionul si leusteanul.
Carnea racita o curatam frumos de pe oase si o adaugam in ciorba . Separat dam borsul intr-un clocot si-l adaugam la ciorba. Gustam si daca e cazul potrivim de sare. Servim cu ardei iute si daca va place cu smantana. Sotul mi-a dat nota 10 :) , acum ramane sa-l incercati si voi si sa-mi scrieti ce parere aveti :).