Bors De Gaina
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
O zama aparent banala dar care sub nimicnicia ei ascunde ceva resturi de pasaret de tara, o droaie de legume bune, care de capatat, care de cumparat, toamna asta s-au facut multe din plin, plus niste oua de tara batute cu smantana grasa, apoi paste, borsul de casa (casa de om de bloc, dar tot de casa, cu leustean si frunze de visin), per total, unge bine pe esofag, nu dauneaza grav sanatatii si isi face treaba de mancare normala, de familie normala, fara farfastacuri. Va prezint, superborsul.
In primul rand o gaina cunoscuta, sacrificata din cauza cocosului care a batut-o bine din motive necunoscute, se fierbe. Partial, adica doar cazaturile, ca nu facem aicisa consomme (desi …). Avu saraca si gheare si capatana, de toate. Cand eram copil imi placea creierul gainii, acuma nu stiu de ce mi s-a parut aiurea sa ii crap teasta, asa ca am blagoslovit cainele si pisicile. Oricum, ce avu, lasa o zama galbena ca paiul.
Dintre legume, nu a lipsit un pastarnac delicios (nu mai avea ca faceam depozit), praz mare cat un ciomag de cioban si in rest, normale, ardei, morcov, telina, chiar si o mana de legume congelate gramada, pentru culoare.
Legumele le-am inabusit, le-am pus peste zeama de pasare, aleasa de oase divers intepatoare in gingii, apoi spre final am pus un borcan de ardei cu rosii (de la aceeasi tara) si niste paste, ditalini rigati pe numele lor (ii luasem pentru o pasta e fagioli).
La finalul finalului am batut un ou cu smantana, l-am pus si pe dansul, am acrit cu bors, am mai lasat doua clocote, am pus leustean si am stins focul.
Banala, da, dar bogata zama, mereu vin cu chef de din astea de la mare, daca au legume multe, prea multe, nu ca la bloc.
rororo