Bors De Fasole
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Ce s-ar putea spune despre un Bors de fasole? Decat ca e absolut minunat. Si mie imi aduce aminte de vremurile cand eram studenta si l-am intalnit pe R. How romantic! Ei bine, da! Mie imi aduce aminte de vremurile acelea, cand intr-o toamna bacoviana de-a dreptul, el m-a luat de mana si m-a dus acasa la ai sai. Am intrat in casa infrigurati si zbarciti de ploaie si dupa ce mama sa mi-a dat sosete calde si uscate, ne-a pus la masa. In bucatarie mirosea a cimbru. Am primit o farfurie perfect alba din care se ridicau aburi aromati, imbietori. Si-n adancimea acestei farfurii se scufundau niste boabe de fasole mari, albe si cremoase. El a luat o ceapa si-a strivit-o de masa. I-a scos inima si mi-a dat-o. E bors de fasole, mi s-a spus, Mananca, e bun! Si-am mancat. Pentru prima data in viata mea. Mancam amindoi in tacere si-n miros cald de cimbru. Si sufletul mi-a tresarit. Si pentru prima data in viata mea am aflat ce minuni poate face o mana de fasole.
Ingrediente pentru reteta de Bors de fasole
- 300 gr fasole boabe fiarta
- o ceapa mare
- 1 morcov potrivit
- 1 patrunjel radacina
- 1/2 ardei gras rosu sau verde
- o legatura de patrunjel verde
- cateva fire de cimbru
- 150 ml suc de rosii
- 1 lingura pasta de gogosari
- sare
- ulei
- o mana de fidea sau taitei de casa
- 200-250 ml bors de putina
Mod de preparare pentru reteta de Bors de fasole
Fierbeti boabele de fasole uscata, in cateva ape si scurgeti-le, macar de 3 ori. Acest bors de fasole se va prepara in ultima apa de fiert a boabelor de fasole.
Intre timp curatati morcovul, radacina de patrunjel si ardeiul gras si taiati-le in bucati potivite sau rondele subtiri. Tocati ceapa si caliti-o usor in cateva linguri de ulei. Taiati marunt frunzele de patrunjel.
In ultima apa de fiert a boabelor de fasole vom prepara borsul, asa dupa cum am spus mai sus. Astfel, in oala cu fasolele fierte, adaugati ceapa calita, cu tot cu ulei, morcovul, patrunjelul radacina si ardeiul gras. Adaugati pasta de gogosari, sucul de rosii, sau 2-3 linguri de bulion si fierbeti la foc moderat, acoperit pe jumatate cu un capac, pana ce legumele sunt fierte. Adaugati apoi fideaua sau taiteii de casa si lasati sa clocoteasca 3 minute, dupa care adaugati patrunjelul verde, borsul de putina si firele de cimbru. Lasati sa dea doua-trei clocote, potriviti de sare si apoi trageti de pe foc oala cu bors de fasole.
Lasati sa se raceasca usor, fara a tine capacul deasupra. Consumati acest bors de fasole alaturi de paine din faina integrala sau de secara si musai o ceapa alba sparta.
Pofta buna la bors de fasole!
Acest articol Bors de fasole apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.