Bors De Casa
Sursa Bors de casa
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bors am facut de multe ori, insa am avut mereu huste/husti de la cineva si-atunci pregatirea lui a fost foarte simpla. La un moment dat, am incercat sa-l pornesc cu paine de secara cumparata si nu mi-a reusit. Am ramas fara huste si n-am mai facut bors in casa de mai bine de 5 ani, asa ca am acrit ciorbele cu zeama de lamaie (e o alternativa foarte acceptabila).
Avand in casa maia (de secara) si paine de secara cu maia, m-am gandit sa incerc sa pornesc un bors si ce surpriza faina am avut dupa 3 zile: un bors acru, aromat. O nebunie!
Va trebuie un borcan de cca 6L si urmatoarele ingrediente:
- 2 cani tarate de grau
- 1 cana malai
- 4L apa
- paine de secara cu maia, 2-3 felii
- maia de secara
- se pune la fiert 1L de apa
- intr-un bol, taratele si malaiul se amesteca, apoi se toarna peste ele litrul de apa clocotita
** cand amestecul este caldut inca si daca ati avea huste, acum ar fi momentul sa le adaugati laolalta cu restul de apa
- se adauga restul de apa, painea de secara si daca aveti si 1-2 linguri de maia de secara
- se amesteca de cateva ori pe zi, cu o lingura de lemn
- cand gradul de acreala va multumeste, se strecoara borsul printr-o sita fina/tifon si se tine in sticle, la frigider
Pt aroma se poate adauga leustean si/sau o crenguta de visin.
Jumatate din amestecul de tarate si malai, cu tot cu putin lichid se pastreaza pana la o urmatoare data cand vreti sa preparati bors.
Acum aveti si huste.