contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bors Cu Sfecla Rosie(beetroot Borscht)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



de influenta ruseasca probabil (mai bine zis ucraineana),nu stiu cum sta treaba in fapt,trebuie studiata, dar in moldova nu exista gospodarie taraneasca in care sa nu se gateasca acest bors , de toamna pina primavara,de predilectie in combinatie cu cartofi,mai rar cu fasole.o chestie foarte inteligenta,daca stau bine si ma gindesc la saracia de vitamine presupusa de alimentatia de iarna intr-o tara cu patru anotimpuri .stiu,imi veti spune ca indiferent de anotimp,gasim legume si fructe.adevarat graiti,dar nu se compara calitativ cu cele in sezon si oricum,sfecla e "abordabila"din punct de vedere financiar pentru oricare din noi si o comoara nutritiva pe care ar trebui sa o reconsideram si redescoperim.

va enumar citeva informatii sumare:radacina de sfecla rosie contine vitaminele A,C,E,PP,vitamine din complexulB,minerale(fier,cupru,iod,calciu,potasiu),amidon,hidrati de carbon.pigmentul care ii da culoarea este considerat un luptator eficace impotriva cancerului,cu rezultate deosebite in leucemii.de remarcat ca acest pigment este rezistent la tratamentul termic aplicat(fierbere sau coacere).cu rezultate de asemenea remarcabile in dementa(prevenire si ameliorare),pancreatita,hipertensiune arteriala si multe altele este si sucul obtinut din sfecla rosie cruda .
borsul de fata nu respecta vreo reteta anume este o improvizatie pe baza amintirilor din copilarie ,cind contemplam la nesfirsit continutul lingurilor pe care le ingurgitam...
ingrediente:
1 sfecla rosie,curatata si taiata cuburi,cca 500 grame,
4 cartofi mari,curatati si taiati cuburi,
2 cepe medii,albe,
1 cutie de 400 grame rosii taiate,
1 ardei rosu,taiat cuburi,
1 morcov mare,cuburi,
1 telina mica,curatata si taiata si ea tot cuburi,
2 catei de usturoi,maruntiti,
2 linguri ulei de masline,
1 buchet frunze de leustean,poate fi si uscat,
bors pentru acrit,dupa gust,cca 1 litru,
sare,piper dupa gust.

prepararea este ultrasimplista,procesul avind loc intr-o oala de cca 4 litri. ceapa cu usturoiul si morcovul le amestecam in uleiul incins citeva minute,cca 2-3,dupa care stingem totul cu o cana de apa si adaugam restul de legume,completam cu apa ,sa fie legumele cuprinse de ea.le lasam sa fiarba pina cind se inmoaie,cca 20-30 minute.in paralel,punem si borsul la fiert.cind legumele sunt fierte il adaugam si pe dumnealui ,apoi potrivim de sare si piper , lasam citeva clocote sa se imprieteneasca componentele,adaugam si leusteanul tocat,inchidem focul la aragaz...si asteptam sa se raceasca borsul,asa este cel mai bun,cu mamaliga rece si ceapa zdrobita,iar de va e frica de aceasta varianta,cea cu un coltuc de piine si un ardei iute e destul de aproape ca satisfactie...:) daca sunteti amatori de picant(erii!).

enjoy!


Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com