Bors Cu Sfecla Rosie(beetroot Borscht)
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
de influenta ruseasca probabil (mai bine zis ucraineana),nu stiu cum sta treaba in fapt,trebuie studiata, dar in moldova nu exista gospodarie taraneasca in care sa nu se gateasca acest bors , de toamna pina primavara,de predilectie in combinatie cu cartofi,mai rar cu fasole.o chestie foarte inteligenta,daca stau bine si ma gindesc la saracia de vitamine presupusa de alimentatia de iarna intr-o tara cu patru anotimpuri .stiu,imi veti spune ca indiferent de anotimp,gasim legume si fructe.adevarat graiti,dar nu se compara calitativ cu cele in sezon si oricum,sfecla e "abordabila"din punct de vedere financiar pentru oricare din noi si o comoara nutritiva pe care ar trebui sa o reconsideram si redescoperim.
prepararea este ultrasimplista,procesul avind loc intr-o oala de cca 4 litri. ceapa cu usturoiul si morcovul le amestecam in uleiul incins citeva minute,cca 2-3,dupa care stingem totul cu o cana de apa si adaugam restul de legume,completam cu apa ,sa fie legumele cuprinse de ea.le lasam sa fiarba pina cind se inmoaie,cca 20-30 minute.in paralel,punem si borsul la fiert.cind legumele sunt fierte il adaugam si pe dumnealui ,apoi potrivim de sare si piper , lasam citeva clocote sa se imprieteneasca componentele,adaugam si leusteanul tocat,inchidem focul la aragaz...si asteptam sa se raceasca borsul,asa este cel mai bun,cu mamaliga rece si ceapa zdrobita,iar de va e frica de aceasta varianta,cea cu un coltuc de piine si un ardei iute e destul de aproape ca satisfactie...:) daca sunteti amatori de picant(erii!).
enjoy!