Bombe De Martipan "welcome Cookie" - In Dar De Craciun Pt Oanad
articol scris de Tunde blog dr-tunde-pantea.blogspot.com
Aceste Bombe le-am creat acum 2 ani pt musafirii mei de Craciun si Revelion si pot sa va zic ca a avut un mare succes ... de aceea m-am gandit ca ar fi o idee buna sa adaug ingredientele magice ale Oanei, sa schimb un pic inci colo ... cum a iesit? ffff bun, delicios, bestial ...merita o incercare cel putin ...
Reteta merita facuta cu martipan facut acasa, e mai gustoasa, reteta am luat-o de pe culinar.ro si a fot facuta de o doamna priceputa Carmen ...
Cu acesta reteta particip la provocarea lansata de catre Furnicuta Boscodina - In dar de Craciun ... iar eu am fost onorata sa ii daruiesc o reteta OneiD ... ei asa am facut, Oana draga primeste in dar de la mine acest cadou de Craciun, l-am facut cu mare drag, din suflet numai pt tine... sper sa iti placa
Ingrediente magice:
VISINE, ROM, FRISCA SI CIOCOLATA
Ingrediente pentru martipan:
- 300g migdale
- 300 g zahar pudra
- 1 lingurita de esenta de migdale
- 1 lingura de suc de lamaie
- 1 albus de ou
Ingrediente pt Bombe de martipan:
- 100g de biscuiti cu miere
- 300g de martipan
- 5 linguri de rom alb
- coaja de la un lime
- 1 plic de zahar vanilat Bourbon Dr Oetker
- jumate de sticluta de esenta de rom Dr. Oetker
- 100g de nuca macinata sau migdale
- 50 ml de frisca lichida
- visine (eu am folosit congelate, o punga de 400g din care am folosit jumate)
- glazura de ciocolata neagra si alba de la Dr Oetker
Martipan de casa pt umpluturi (creme de prajituri, tort, bombom etc) nu este bun pt ornat ...
Punem migdalele in robotul de bucatarie (se poate macina si cu dizpozitvul de tocat nuci clasic),
peste punem zaharul pudra, trebuie pus zaharul impreuna cu migdalele pt ca altfel vom obtine o pasta groasa lipicioasa de migdale fiind fff uleioase ...punem zahar si obtinem un fel de praf ...
cand e gata tocat punem praful obtinut intr-un castron ... facem in mijloc o adancitura si adaugam sucul de lamaie, esenta de migdale, albusul de ou si framantam bine, obtinem o pasta groasa ...
punem pasta intr-o folie si il depozitam la frigider pana la folosire, il putem pastra in jur de 2 saptamani in starea aceasta. Eu am obtinut in jur de 600g de martipan.
Bombe de martipan - Welcom Cookie
Incepem cu visinele, inainte sa ne apucam de treaba cu vreo 2 ore, punem visinele dezghetate intr-un castron si punem jumate din sticluta de esenta de rom, amestecam ... lasam asa, cand va mai aduciti aminte mai amestecati din cand in cand.
Biscuitii se sfarama sau se macina cu robotul de bucatarie, eu am folosit robotul, praful obtinul il punem intr-un caston, adaugam martipanul sfaramat intre degete, coaja de lime, romul alb, zaharul vanilat
si punem un pic de frisca nu punem toata frisca din start ca poate nu e nevoie puneti cate un pic
pana obtineti o pasta usor modelabila. Pregatim o tava mare sau un blat mare pe care vom aseza bilutele aici le vom glazura, luam intre palme din pasta de martipan obtinuta si formam o bila ... facem in mijloc o adancitura cu buricul degetului ...
in adancitura introducem o visina fara sa fie stors,
va curge un pic da nu conteaza ca zeama ramane in interior (asta si vrem) acoperim visina cu martipan cu ajutorul degetelor si il remodelam intre palme pana obtinem o bila ... trecem aceste bile prin nuca
si le asezam pe blat ...
cand am terminat de format bilele incepem sa pregatim glazura. Eu am ales varianta cea mai usoara, dar voi daca vreti puteti folosi cioco neagra topita, eu am cumparat pachetele de grazura de la Dr. Oetker ...
le-am bagat la microunde (intai am folosit cea de ciocolata amara) cand s-a topit am taiat cu foarfeca coltul fff putin cat sa iasa cicolata topita ... si am ornat jumate din cantitatea de bilute,
la fel am procedat cu glazura de cicolata alba si neagra ...
am pus totul la frigider 2 ore sa se intareasca ...
Aceste bombe de martipan sunt fff bune, da un efect deosebit pt intampinarea musafirilor, in loc de welcom drink ... musafirii mei au fost foarte incantati ... sunt curioa ce vor zice de varianta cu visine, pe mine m-a cucerit deja gustul de martipan amestecat cu zeama de visine si rom ...hmmm
Pofta Buna!!!
Author:Tunde