Boeuf Bourguignon
Sursa Boeuf Bourguignon
articol scris de retete-roz.blogspot. blog retete-roz.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Da, stiu ca am lipsit cam multisor in ultima vreme, dar anul acesta a fost unul cu multe evenimente care necesitau atentie maxima din partea mea, fapt care m-a pus in situatia de a renunta o vreme la una din activitatile mele preferate, blogingul.
Si pentru ca tot am lipsit atat de mult, am decis sa-mi marchez revenirea cu o reteta mai mult decat delicioasa.
Ca o blogerita culinareasa ce sunt, trebuia sa ma uit si eu evident la filmul Julie&Julia ( pe care il recomand cu caldura tuturor), film in care am descoperit aceasta reteta pe care saraca Julia a facut-o chiar de doua ori.
Desi este o reteta ceva mai lunguta, eu o recomand cu mare drag, in special ca facand parte chiar si din meniul de sarbatori, de ce nu?
Tin sa mentionez ca reteta este exact identica cu cea a Juliei Child din cartea ei "Mastering the Art of French Cooking" publicata in anul 1964,
doar ca, evident, am convertit unitatile de masura.
Ingrediente:
- aprox. 1400 g carne de vita
- 450 g ciuperci
- 170 g bacon
- 3 pahare de vin rosu ( aprox. 600 ml)
- 2-3 pahare de supa de vita ( aprox. 400-600 ml)
- 18-24 cepe esalota
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 lingura pasta de tomate
- 2-3 linguri ulei de masline
- 2 linguri faina
- 2 catei de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita cimbru
- 1/4 lingurita piper
Baconul se taie in fasii.
Se pune intr-un vas incapator 1 lingura de ulei de masline, dupa care vom introduce baconul si-l vom praji, pana cand se topeste o mare parte din grasime. Fasiutele prajite vor fi scoase pe o farfurie, grasimea lasand-o in vas.
Carnea de vita se taie in cuburi de 5 cm, se spala si se sterge de apa.
Bucatile de carne se vor praji in vasul in care am prajit si baconul, timp de vreo 5-7 minute. Nu trebuie prajite toate bucatile deodata, ci in vreo 2-3 ture, pentru a se rumeni uniform. Se adauga 1-2 linguri de ulei daca e nevoie. Se scot pe o farfurie.
Ceapa si morcovul se vor curata, spala si taia fideluta, respectiv fasii. Se prajesc in vasul in care am prajit si carnea. Se scot pe o farfurie.
Se iau toate ingredientele prajite si se aseaza din nou in vas.
Se condimenteaza cu sare si piper si se adauga cele 2 linguri de faina, amestecand cu grija pentru a nu se forma cocoloase. Se da la cuptorul incins pentru 4 minute dupa care se scoate, se amesteca si se da din nou pentru 4 minute la cuptor. Aceasta etapa ne ajuta pentru a forma o crusta carnii.
Se scoate, dupa care adaugam vinul, supa de vita, usturoiul, pasta de tomate, foaia de dafin si cimbrul.
Se acopera vasul si se da la cuptor aproximativ 3-4 ore, la foc domol.
Ciupercile se spala, se curata daca e nevoie si se taie in feliute.
Se soteaza in 2-3 linguri de unt alaturi de ceapa esalota. Eu cum nu am avut astfel de ceapa la indemana, am preferat sa pun o ceapa in plus la carne.
Dupa ce carnea este gata, respectiv moale, se adauga ciupercile si ceapa esalota.
Reteta originala prevede ca dupa ce s-au amestecat cele doua compozitii, aceasta sa se scurga , pentru a se obtine un sos fin. Eu am sarit peste aceasta etapa, pentru ca mi s-a parut usor inutila :)
Se poate servi cu diverse garnituri, noi am servit cu cartofi naturi presarati cu patrunjel proaspat.
Este o reteta mai elaborata, intr-adevar, insa, cand doriti sa va impresionati invitatii sau chiar familia, eu zic ca merita tot efortul.
Din proprie experienta, este mai delicioasa a doua zi, cand aromele se armonizeaza deplin.
Din proprie experienta, este mai delicioasa a doua zi, cand aromele se armonizeaza deplin.
Pofta buna!
RozBonBon