Boeuf A La Catalane
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
De cand am primit cartea Juliei Child am tot vrut sa incerc o reteta dar pana acum nu am apucat. Logic, intai m-am gandit sa fac Boeuf Bourguignon, dar, rasfoind cartea, reteta asta mi-a facut mai mult cu ochiul.
Despre ce e vorba? - un fel de tocana cu bucatele de vita, ceapa, rosii si condimente perpelite cateva ore la cuptor, la foc miiiic, mic, carora li se adauga la sfarsit un "capac" de orez.
Let me tell you something - that Julia knew what she was talking abou! A fost felul de mancare cel mai "slow-cooked" pe care l-am facut vreodata, dar la sfarsit am scos din cuptor o minunatie delicioasa, de-mi venea sa-mi ling degetele.
Intai si intai, ingredientele: 600g carme de vita, 2-3 linguri de ulei de masline, 100g bacon, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 100g orez, un pahar de vin alb sec, coditele de la o legatura de patrunjel, 2 foi de dafin, cateva firisoare de cimbru proaspat (sau 1 lingurita de cimbru uscat), o conserva de rosii tocate, supa de vita, (de la cub - sigur Julia a fost oripilata, dar ce sa fac?)
Primul pas a fost sa rumenesc in ulei de masline baconul (am sarit peste oparirea lui - I'm lazy like that :p). Dupa cateva minute, l-am scos si l-am pus deoparte, si in acelasi ulei am rumenit (in 2 transe) bucatelele de vita.
Afara si cu ele, si tot acolo am perpelit si ceapa tocata, timp de vreo 3-4minute, cat sa se inmoaie. Am scos-o si pe ea si am pus-o deoparte si, tot in acelasi ulei (daca mai e nevoie mai adaugati un pic), am pus orezul, si l-am lasat cateva minute, pana a devenit translucid. L-am pus si pe el deoparte, intr-un castronel, si, in cratita unde s-a petrecut toata perpeleala (care la mine nu mai avea mai deloc grasime - Julia zice ca daca ramane grasime sa o arunci ;)), am turnat vinul si am amestecat vartos, la foc mare, 1minut-2, cat sa se dizolve fiecare molecula de aroma de pe peretii cratitei.
(Asta a fost partea grea - de aici incepe asteptarea)
Am pus in cratita cu vinul carnea, baconul, ceapa, usturoiul zdrobit, patrunjelul, dafinul, cimbrul, sare & piper, si supa de vita cat sa acopere carnea. Am lasat-o pe aragaz pana a inceput sa fiarba, apoi am acoperit-o si am bagat-o in cuptorul incins, pe raftul de jos, la foc mic, timp de o ora.
Dupa o ora, am adaugat si rosiile, si inapoi la cuptor cu ea, pentru inca 1 ora jumate, sau chiar 2. (This is a waiting game - I tell you)
In sfarsit, dupa inca 2ore, am adaugat si orezul peste + cateva bucatele de unt (asta a fost ideea mea, dar sunt sigura ca Julia ar fi de acord :p) am acoperit din nou, si am mai lasat la cuptor vreo 25 de minute. (In stadiul asta la mine lichidul scazuse destul de mult si am mai turnat vreo 100ml apa, ca sa aiba si orezul de baut.)
La sfarsit, orezul e fiert in aburii deliciosi ai tocanei, carnea e fraaageda si aromata iar sosul e absolut demential.
Am servit-o cu patrunjel tocat si parmezan ras deasupra, cu un pahar de vin rosu sec alaturi si cu prieteni buni :D