Boema
Sursa BOEMA
articol scris de teolyn blog teolyn-in-the-kitchen.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Blat 1 :
- 8 oua
- 4 linguri de apa
- 12 linguri de zahar
- 4 linguri rase de cacao
- 14 linguri de faina
- 2 lingurite rase praf de copt
Separam ouale, albusurile impreuna cu apa si un praf de sare se bat spuma tare apoi se incorporeaza 8 linguri de zahar pe rand. Restul de zahar il punem peste galbenusuri si il mixam bine pana devine o crema groasa, adaugam praful de copt si mai mixam putin, apoi incorporam usor in spuma de albusuri, la final adaugam faina + cacao, amestecand usor de jos in sus. Punem in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pana este copt de jumatate.
Blat 2:
- 8 albusuri
- 6 linguri de zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura de otet
Batem albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare si o lingura de otet, apoi incorporam zaharul pe rand. Cand este aproape copt Blatul 1 , scoatem tava de la cuptor si punem peste el aceasta spuma si mai dam inapoi la cuptor pana cand spuma se rumeneste. Dupa ce e gata se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava, cand e rece se scoate cu tot cu hartie fara a se rasturna , dezlipim harta de copt usor cu ajutorul mainilor pe sub blat, apoi plonjam blatul inapoi in tava in sirop cu spuma in sus.
Sirop :
- 1/2 litru apa
- 8 linguri de zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 fiola esenta de rom
Punem apa, zaharul si zaharul vanilat la fiert pana se topeste, apoi adaugam esenta de rom si golim siropul in tava, apoi punem blatul in ea cu spuma de ou in sus.
Crema :
- 8 galbenusuri
- 8 linguri de zahar
- 2 linguri de cacao
- 100 gr cafea ness lichida indulcita (cafeaua trebuie sa fie tare)
- 1 pachet unt 80 % grasime la temperatura camerei
Punem untul intr-un castron si il mixam 5 minute.
Separat pe baie de aburi mixam galbenusurile cu zaharul, pana devin spumoase, adaugam cacao, apoi cafeaua si se fierbe pana se ingroasa. Apoi se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand e rece complet se amesteca treptat cu untul spumat adaugand doar cate o lingura de crema in in unt si se omogenizeaza bine cu lingura de lemn, apoi se repeta pana la terminarea cremei .
Se aseaza crema peste blatul de albusuri apoi deasupra un strat de frisca batuta (din 400 -500 ml frisca lichida + 2linguri de zahar + 1 zahar vanilat. ) .
Mentionez ca ingredientele sunt pt portie mare, tava de cca 27 /38 cm. Daca aveti tava mai mica micsorati cantitatea de ingrediente.