Boema
articol scris de Ramona-Monica blog hypnosecakes.wordpress.com
Ingrediente:
Blat:
- 6 galbenusuri
- 200 gr zahar + 12 linguri,
- 6 linguri ulei,
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu,
- 1 lingura cacao,
- 5 linguri lapte
- 150 gr faina
Crema:
- 1 cana zahar
- 1 cub unt (250 gr)
- 2 linguri cacao
- 4 linguri cafea fiarta
- 2 galbenuse
- 1/2 l frisca lichida
Sirop:
- 250 ml apa
- 3 linguri zahar
- 1 esenta de rom
Mod de preparare:
Blatul: 6 galbenuse se freaca cu 200 gr zahar, apoi se adauga uleiul pe rand, dupa care se pune cacao si se amesteca. Dupa ce cacao e incorporata se adauga laptele si se amesteca, dupa care se adauga faina si bicarbonatul. Se da la cuptor pentru circa 30 de minute, pentru a fi de trei sferturi coapta. Separat se bat albusele ramase cu cele 12 linguri de zahar, la inceput normal, iar dupa ce zaharul s-a topit se continua sa se bata pe aburi, aceasta se pune peste blatul din cuptor si sa mai lasa pana cand spuma s-a intarit, iar blatul este complet copt.
Crema: zaharul cu cacao, cafeaua si untul se firb pe foc pana incepe sa devina de consistenta unei gelatine si devine lipicioasa (in cazul in care se fierbe prea mult poate sa se zahariseasca). Dupa ce compozitia e fiarta se lasa la racit, dupa care se adauga cele 2 galbenuse si se freaca pana incepe sa se lege si devine cremoasa.
Siropul: Se caramelizeaza 1 lingura de zahar; dupa care se stinge cu apa si se lasa sa fiarba pana ce zaharul s-a topit, adauganduse si restul de zahar (2 linguri) iar la final se adauga esenta de rom.
Se pune intr-o tava siropul, peste care se aseaza blatul impreuna cu spuma si se lasa putin sa absoarba tot siropul. Peste spuma se pune toata crema si se intinde, iar peste aceasta se pune frisca batuta cu 2 linguri de zahar.