Boema De Post
Sursa Boema de post
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Stiu... stiu ... iar v-am adus negresa. O sa ziceti ca v-am terorizat cu negresele, dar parcă alatu-i
gustul prajiturii cand ii adaugi si-o ţâră decacao ciocolată. Blatul este asemănător celui de la cea mai buna negresa de post.
gustul prajiturii cand ii adaugi si-o ţâră de
Ingrediente
Blat:
- 430 g faina de grau
- 210 g zahar tos
- 50 g cacao
- 180 g miez de nuca (130 g macinat + 50 g zdrobit)
- 480 ml apa plata
- 2 lgt bicarbonat de sodiu
- 1 lg otet
- 90 ml ulei
- 4 lg cu varf dulceata de prune (330 g)
Glazura:
- 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)
- 2 lg ulei de floarea soarelui
- Crema de ciocolata:
- 100 g ciocolata
- 140 ml frisca vegetala
Decor:
- 300 ml frisca vegetala
- 50 g aschii de ciocolata amaruie
Cum procedam:
Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Intr-un vas amestecam faina cu cacaoa, miezul de nuca (macinat si zdrobit) si cu zaharul.
3. Incorporam cu ajutorul unui tel/linguri in ingredientele uscate apa si uleiul. Adaugam apoi dulceata de prune si bicarbonatul stins cu otet si amestecam.
4. Punem compozitia intr-o tava (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor 30 min, sau pana cand trece testul scobitorii. Scoatem din cuptor si lasam prajitura la racit in tava.
Glazura:
Int-un vas (pe baie de aburi) punem ciocolata la topit impreuna cu uleiul. Omogenizam compozitia cu o lingura.
Crema de ciocolata:
1. Punem 100 ml frisca vegetala intr-o cratita non-aderenta la infierbantat (aveti grija sa nu dea in fiert), adaugam ciocolata rupta bucati, lasam 2-3 minute apoi amestecam bine, avand grija sa nu ramana bucati mai mari de ciocolata prin crema.
2. Lasam la racit complet (eu am lasat-o pana a doua zi in frigider).
3. Inainte de asamblare o mixam cateva minute impreuna cu 40 ml frisca vegetala.
Asamblare
Taiem prajitura dupa preferinta, apoi glazuram fiecare bucata in parte.
punem crema de ciocolata ingtr-un pos si ornam fiecare bucata de prajitura, deasupra acesteia punem frisca batuta spuma si aschiile de ciocolata.
Pofta buna!
Nota!
In reteta originala prajitura se insiropeaza, dar eu am uitat... :"> In orice caz a fost delicioasa si fara sirop. :)
De data aceasta inspiratia a venit de la bucatareasa vesela Lory, careia ii multumesc. Gasiti AICI reteta originala.