contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bloggerii Si Vinul Conversatiei

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
   



    by Alice albinutza

    O noua drumetie marca Icar Tours :) Bloggerii si Vinul Conversatiei, o incursiune in lumea vinului, o plimbare si-o degustare la crama Gramma. Asa mi-am petrecut ziua de simbata, 26 ianuarie anul 2013.

    Sa va povestesc putintel. Ne-am adunat pe la amiaza, in centrul Iasului, ne-am imbarcat in autocarul veseliei pus la dispozitia noastra de catre Icar Tours, cu destinatia Visani Iasi, crama Gramma. Cum drumurile au fost luate cu asalt de nameti autocarul vesel nu a putut urca pana la poarta cramei. Astfel ca am fost poftiti, prieteneste, sa o luam la picior, direct pe dealuri, pe un drumeag serpuitor si alb de tara. Sapte sute de metri, cica, dar cu siguranta s-au facut o mie de metri, daca nu si mai mult :)) Dar nimic nu ne-a stat in cale. Urcaram delusorul ala cat ai zice "peste".
    Acolo am fost primiti cu mare bucurie de gazde, de doamna Olteanu si fiul Marian. Am fost condusi prin lumea moderna a transformarii strugurilor in vin. Ni s-au deschis portile cramei si ni s-a povestit despre cum se lucreaza modern cu strugurii. Am vazut o minunatie de masinarie, debobinatorul sau desciorchinatorul, adica un fel de mostru cu gauri si manete hranit cu ciorchini intregi de struguri, ce scuipa ciorchinele gol, pastrand doar bobitele care, mai apoi, cu arta si stiinta, sunt transformate in vinul bun de Gramma. 
      Degustarea propriu-zisa a inceput cu un Aligote, din 2011, parfumat si perfect de alb, cu senzationale arome fructate. L-a urmat o Feteasca alba, un vin catifelat despre care nu am putut decat sa zic: "fooarte bun!" si-a culminat cu un Cuvee de Visani. Un vin perfect, din care am fost invitati de gazde sa ne inbuteliem singuri cate o sticluta. Si uite-asa in mod organizat si  regulamentar, am format o coada la tancul cu vin, fiecare cu sticluta in mana. Ce bucurie! Ne-am umplut sticlutele, apoi am mers la bancul de lucru, la masinaria ce pune dop, ne-am pus capisonul folosind feonul (asa s-o fi numind?) si hop cu sticla la masina de etichetare:)) Super experienta! 
       Eei, si toata veselia asta din crama s-a mutat apoi in sala de sus, la mese, cu  papa bun si vin din belsug, cu risete, veselie si dezlegare la vorba. Doar eram cu Vinul conversatiei (Gramma) la masa, nu? 
    Abia tarziu spre noapte, am luat-o iar la picior pe drumeagul inzapezit, spre punctul de intilnire cu autocarul ce urma a ne aduce in dragul nostru Iasi. Aa, sa nu uitam fiecare cu sticluta de vin la purtator.
     A fost o zi perfecta, cu bloggerii si Gramma!