Biscotti Cu Fistic
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Ineditul retetei consta in prezenta malaiului in compozitie, ingredient care le da biscottilor o textura foarte faina.
Biscotti se coc in 2 reprize, prima oara sub forma unui 'salam' turtic (babic?) mai mult lat decat inalt si-apoi dupa ce s-a feliat oblic ''salamul'' se mai coc o tura pana se rumenesc delicat. Talpita biscottiului se poate inmuia in ciocolata, insa pasul acesta nu-i obligatoriu.
Reteta din cartulie contine si 2 linguri de seminte de pin prajite, insa semintele de pin din frigiderul meu expirasera in tacere.
Ingrediente:
125g unt moale + 200g zahar + 3 oua mijlocii+ coaja de la o lamaie + 1 lingura de Amaretto+ 1,5 lingurite praf de copt + 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu (nu era in original insa mi-a placut cum a iesit)+ 375g faina + 70g malai grisat (macinat mare)+ 175g fistic nesarat+ 1 praf de sare
- untul si zaharul se bat spuma, apoi se amesteca in compozitia aceasta ouale si coaja de lamaie
- faina cernuta se amesteca cu malaiul, praful de copt, bicarbonatul si sarea si se adauga peste compozitia cu unt
- se amesteca intr-un aluat lipiciso, se adauga si fisticul si se rastoarna pe o masa usor infainata
- se formeaza 2 babici :)) si se dau la cuptorul incins in prealabil la 160C (350F)
pt 30-35 minute sau pana se rumenesc delicat
- se lasa deoparte pt 10 minute apoi se taie oblic, felii de 1,5cm latime si se pun din nou pt tava pt a 2-a coacere, de data asta maxim 10 minute
Daca vreti sa inmuiati fiecare biscotti in ciocolata, procedati asa:
- se amesteca 100g ciocolata cu 3 linguri de frisca si cu pasi mici (cate 15 secunde per incalzire) se topesc in cuptorul cu microunde, incalzim-amestecam, daca mai trebuie mai incalzim 10-15 secunde, iar amestecam samd ne dorim un amestec oarecum lichid (desi vascos) in care inmuiem biscotti. Totul nu dureaza 1 minut.
- fiecare biscotti se lasa apoi pe un gratar pana se intareste ciocolata
- cand totul e intarit si racit se pun in borcanelul de cookies sau intr-un recipient din metal (pt genul acesta de tratatii).
Se potrivesc de minune langa o cafea sau o cana cu lapte.
Variatiuni in loc de fistic:
- aceeasi cantitate de alune putin coapte in prealabil
- 175g migdale fara pielita si 100g ciocolata neagra tocata grosier