Biryani De Pui (chicken Biryani)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Am mai facut biryani o data, pe la inceputurile blogului, cand nu stiam atatea cate stiu acum :D. Se vede ca am acumulat experienta :)) pentru ca de data asta a iesit mult mai bun.
Biryani e un fel de mancare din India, care dureaza destul de mult (cam 2 ore), dar rezultatul e extraordinar si merita efortul. Diferenta intre biryani si o alta mancare cu orez si carne este ca toate ingredientele (carnea, orezul, garnitura) se prepara pe jumate separat, ca apoi sa se puna straturi strauri intr-o forma. Mancarea se definitiveaza in cuptor, unde se coace in sucul propriu cam o ora. Pentru ca ingredientele sunt multe, cel mai usor este sa le pregatesti pe toate dupa lista si sa le ai la indemana.
Ingrediente (pentru 6 portii):
- 900 g piept de pui, taiat in bucati nu foarte mici
- 120 g iaurt
- 120 g unt
- 450 g orez basmati
- 3 cepe , feliate subtire
- 6 catei de usturoi, rasi fin
- 6 cm radacina de ghimbir, rasa fin
- 1/2 lingurita Garam Masala
- 1 lamaie, sucul
- 1/2 lingurita praf de chili
- 1 lingura turmeric
- 2 cm scortisoara
- 4-6 teci de cardamom verde (in magazinele arabesti se numeste hel)
- 1/2 lingurita seminte de chimion
- 30 ml lapte
- 1/4 lingurita sofran
- sare dupa gust
Pentru garnitura:
- 2 linguri unt
- 100 g migdale, taiate in jumatate pe lungime
- 50 g stafide
- 1 ceapa mare, feliata fin
- 1/2 lingurita Garam Masala
Cum se face:
- Intr-un castron mare amesteca carnea cu iaurtul, garam masala, turmeric, usturoi, ghimbir, chili si o lingurita de sare. Acopera castronul si lasa-l la marinat in frigider pentru 6-8 oare (eu l-am lasat peste noapte)
- Dupa acest timp, prajeste ceapa in 60 g de unt pana devine maronie. Scoate-o din unt si adaug-o in carne. Amesteca bine
- Umple o jumatate dintr-o oala mare (cam de 6 l) cu apa si adauga scortisoara, cardamomul, chimionul si o lingurita de sare. Cand apa da in fiert, adauga orezul spalat si scurs. Lasa la foc mic pana cand apa da din nou in fiert. Orezul trebuie sa fie fiert doar pe jumatate. Scurge orezul de apa in care a fiert si clateste-l putin cu apa rece (ca sa-l opresti din fiert). Scoate cardamomul si scortisoara.
- Pregateste garnitura: incalzeste untul intr-o tigaie si pune in el garam masala. Prajeste-o cam 20 secunde, amestecand. Adauga ceapa si migdalele. Prajeste-le pana se auresc, amestecand mereu. In final pune si stafidele, pe care le amesteci de cateva ori si s-au prajit, Ai grija ca stafidele se ard foarte repede.
- Unge bine cu unt o forma termorezistenta (sau o cratita) si pune in ea carnea marinata, impreuna cu toata marinada.
- Deasupra pune orezul scurs bine de apa
- Peste orez stoarce lamaia
- Incalzeste laptele si pune in el sofranul. Cu o lingurita preseaza sofranul, ca sa iasa toata culoarea din el. Pune laptele cu sofran peste orez.
- Imprastie uniform garnitura deasupra orezului
- Acopera forma etans cu folie de aluminiu. Deasupra pune si un capac, ca sa nu iasa abur deloc.
- Pune forma in cuptorul incins la 200 C. Coace 10 minute, apoi redu temperatura la 170 C. Coacce 1,5- 2 ore. In final nu trebuie sa mai fie nici un pic de lichid in orez.
- Cand servesti, pune in farfurie din toate: orez, carne si garnitura de fructe.
English version
- 900g (2lbs) chicken breast (cleaned and cutinto medium size pieces)
- 120g (4ozs) yogurt
- 120g (4ozs) butter (or ghee)
- 450g (1lb) basmati rice (washed)
- 200g (4ozs) onions (sliced finely) this means 3 onions
- 6garlic cloves, finely grated
- 6cm ginger, finely grated
- 1lemon
- ½tsp chili powder
- 1tbsp turmeric
- 2cm cinnamon stick
- 4-6green cardamom pods
- ½ tsp cumin seeds
- 30ml(1oz) milk
- 1/4tsp saffron
- ½tsp Garam Masala
- Saltto taste
- · 2tsp butter
- · 100g almond, halved lengthwise
- · 50g raisins
- · 1large onion, sliced finely
- · ½tsp Garam Masala
How to:
- In a large bowl mix the meat, yoghurt,ginger, garlic, ½ tsp garam masala, chili powder, turmeric, 1 tsp salt, Marinate for at least 4-6 hours in the fridge(or overnight).
- Fry the onions in 60 g of butter untilgolden brown and crisp. Drain away any excess butter and add this to themarinated meat mixture.
- In a large pan half fill withwater and add 1 tsp salt, and the cardamom pods, the cinnamon stick and the cuminseeds. Bring this to the boil, add the washed rice and cook under medium heat untilthe water boils again. Once the water has boiled drain the rice in a colanderand rinse with a little cold water, to stop cooking the rice. Remove the cardamom pods and cinnamon.
- Prepare the garnish: Heat askillet and add the butter. When it is melted add the Garam Masala and fry itfor 30 seconds. Add the onion rings and almonds and let them fry until golden.Add the raisins and let them fry a bit (attention: raisins become brown veryeasy).
- Grease a saucepan generously withbutter and transfer the meat mixture with all the marinade. Level the surface andspread the rice evenly over the meat.
- Squeeze the lemon and pour thejuice over the rice. Warm the milk and crush the saffroninto it. Pour the milk/saffron mixture over the rice. Dot with remaining butter. Spread the garnish, with all thegrease over the rice.
- Cover the saucepan tightly. Allow to steam on high heat forabout 10 minutes at 200 C and then lower the heat to 170 C and cook for another1 and a half to 2 hours. Before removing the pan from the oven ensure thatthere is no moisture left in the meat.