contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bibilica La Cuptor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru prima data în viata mea am gatit o bibilica, si cred ca mi-a iesit foarte bine. Da, stiu, nu-i mare filosofie, doar tot un fel de gaina este... Cu toate astea, am avut emotii. Ma gîndeam ca-i trebuie vreo saptamîna de coacere la cum arata. Nu sta bine cu estetica în comparatie cu un pui care este de un galben cît de cît uniform. Pe spate pielea este mai grasa, asa ca acolo este galbena, dar pe picioare este subtirica, cumva translucida, iar carnea fiind mai închisa la culoare, exteriorul bulanelor dau într-o tenta albastruie :D




        Ingrediente:
  • 1 bibilica
  • 3 morcoviori, taiati grob
  • 1 bucata de telina, taiata grob
  • 4 echalote pitice
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2-3 tije busuioc
  • 2 frunze dafin
  • 1 cana vin alb
  • 1 cana supa de legume/sau apa
  • 1 lingura boabe piper roz*
  • 1 lingurita sare de Himalaya
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 2-3 linguri creme fraîche
  • nucsoara proaspat razuita
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 7-8 cartofi (fac. )
*Pierul roz, nu este de fapt un piper ci fructele unui arbore de provenienta braziliana. Bobitele de piper roz brazilian se gasesc în general sub forma uscata, lucesc si au o culoare rozalie-roscata. Murate se întîlnesc mai rar, dar totusi în magazinele de specialitate, de gasit. Aroma nu este la fel de intensiva ca a piperului negru, dar ceva mai iute. Un iute placut.

Am curatat, spalat si curatat bibilica si legumele cu apa rece.
Va rog remarcati cartofii roz frumosi, din productie proprie!


Am sarat si piperat zburatoarea pe interior cît si pe exterior. În interior am introdus cîteva bucatele de telina, morcovi, tijele de busuioc cu tot cu frunze, un catel de usturoi, o echalota taiata-n patru si am încheiat c-o frunza de dafin. Atît a încaput, pasarea fiind mititica. Am asezat bibilica cu pieptul în sus într-o oala de fonta emailata stropita cu ceva ulei de masline, am pus restul de legume pe lînga, am turnat vinul si supa si am dat vasu în cuptorul fixat la 180° C timp de aproximativ 2 ore. Cînd pasarea a început a se maroni usor, am acoperit vasul cu o folie de aluminiu pentru a evita rumenirea prematura. Cînd si cînd am verificat si stropit pasarea cu zeama din oala. Înainte cu 10 minute am descoperit vasul si am lasat sa se mai rumeneasca putin pielea, dupa care am scos pasarea si am pastrat-o calda pîna am facut sosul.
Zeama aromata din vas am strecurat-o de legume, frunze si boabe de piper. Am pus-o pe foc, iar cînd a început a clocoti am legat-o cu putin amidon de porumb, apoi am adaugat creme fraîche, am amestecat cu telul si am tras vasul de pe foc. Am condimentat cu nucsoara proaspat razuita si am obtinut un sosulet delicios.


Am servit bibilica cu cartofi fierti pe abur si sosul aromat, picant si foarte gustos.