Bibilica Cu Mere
Sursa Bibilica cu mere
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ne-am rasfatat, in aceasta toamna, cu un fel de mancare parfumat si delicios:
Protagonista a fost o pasare de curte din familia Numididae - Numididae si mai cum? Deci, Numida Meleagris ii zice - cunoscuta sub numele de bibilica sau pirchi?a. Nu stiu daca in farfuriile noastre s-a regasit chiar una dintre cele care scormonesc dupa seminte in ograda socrilor, in fotografia de mai jos, dar s-ar prea putea sa fi fost:
Deci aceasta bibilica este o pasare robusta, extrem de rezistenta la imbolnaviri; seamana cu o gainusa si socializeaza bine cu aceastea, in ograda. Penajul este gri albastrui, impestritat cu alb si capsorul este golas, impodobit cu un mot de pene. Sunt apreciate aceste bibilici in special pentru ouale micute si cu coaja foarte tare, cu continut foarte scazut de colesterol. Pe langa aceste informatii pe care le puteti gasi intrebandu-l pe amicul google, va mai ofer eu una, constatare proprie: nu exista pe lume supa mai buna decat cea pe carne de bibilica. E cu adevarat spectaculoasa!
Sa revin la cele concrete, mai precis sa va dezvalui ce s-a petrecut cu bibilica mea. Spatele, gatul si aripile s-au facut o supa foarte gustoasa. Iar restul:
Ingrediente:
picioarele si pieptul unei bibilici (se pot folosi si aripile)
3 mere acrisoare (ionatan)
40 de grame de unt
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de zahar
300 ml de supa de pasare (tot de bibilica am folosit eu)
sare, piper
daca e cazul, 1 lingurita de amidon pentru a ingrosa sosul
optional, 2 linguri de smantana (eu nu am mai pus)
Preparare:
Carnita de bibilica cea frumos colorata, in roz-portocaliu, se transeaza dupa gust (eu am dezosat pieptul si l-am impartit in doua), se condimenteaza cu sare si piper, se stropeste cu o lingura de ulei de masline, se infoliaza si se lasa peste noapte la frigider:
A doua zi, se topeste untul intr-o cratita incapatoare:
Se adauga bucatile de bibilica si se rumenesc, la foc mediu:
Pana ce carnita se rumeneste, se indeparteaza cotoarele merelor. Jumatate se lasa cu coaja, jumatate fara. Cele cu tot cu coaja se taie in felii subtiri, celelalte in cubulete.
Deindata ce carnea s-a rumenit, se scoate din cratita si se pastreaza la cald, acoperita. In grasimea ramasa se calesc mai intai merele cu coaja, pana devin aurii si se inmoaie usor:
Se scot merele feliate, scurgandu-se bine de grasime, si se pastreaza la cald, acoperite. In cratita se adauga zaharul si merele taiate in cuburi:
Se amesteca in permanenta, iar cand incepe sa miroase a caramel, se adauga carnita pastrata la cald impreuna cu sucul lasat:
Se stinge cu supa:
Se acopera si se lasa la foc mic, 40 de minute - o ora, pana ce carnita este bine patrunsa. Daca e nevoie, se mai adauga cate putina supa fierbinte (sau apa) in timpul prepararii. Se scoate carnea si se pastreaza la cald, merele se paseaza si daca sosul pare prea lichid (la mine nu a fost cazul), se poate ingrosa cu o lingurita de amidon diluat cu putina apa care se adauga la sos, se amesteca bine si se dau cateva clocote. Dupa gust, se pot adauga si doua linguri de smantana. Eu m-am multumit doar sa potrivesc gustul sosului cu sare si piper. Se adauga carnea pastrata la cald in sos si se mai da un clocot:
Am servit carnea de bibilica stropita cu sos, alaturi de o garnitura de cartofi aurii si merele felii, pastrate la cald.
Mancarica este nespus de aromata iar cei care apreciaza combinatia de gust dulce-sarat o vor gasi delicioasa.
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu