contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bhoona Murgh

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

„Bhoona” este termenul din limbile hindi şi urdu care denumeşte procedeul prin care se gateste o masala umeda (o pasta de mirodenii) in ulei fierbinte, pentru a obtine un curry cu o consistenta relativ uscata.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 7 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
4 linguri de ulei de arahide (sau ulei de floarea-soarelui)
4 catei de usturoi, tocati
1/2 lingurita de seminte de fenicul
2 cepe mari, tocate
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 linguri de lapte de cocos gros
2-3 linguri de rosii tocate, din cutie
2 piepti de pui (circa 750 g în total) dezosati, fara piele, taiati cubulete
2 linguri de coriandru (sau patrunel) proaspat, tocat
1 lingura de garam masala
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
2 lingurite de boabe de coriandru, pisate
1 lingurita de curcuma
4 foi de dafin
10 cm bucati de rulou de scortisoara
6 cuisoare intregi
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incing 2 linguri de ulei intr-un karahi (sau wok, ori tigaie mare si adanca) si se adauga carnea. Se sareaza si se pipereaza si se prajeste in transe, timp de 2 minute, sau pana ce se rumeneste uniform. Se transfera apoi pe o farfurie.

Intre timp se prajesc separat 1 minut, fara ulei, la foc mic, boabele de coriandru si semintele de fenicul, pana ce incep sa miroasa puternic. Se lasa sa se raceasca 2 minute si se piseaza separat, cat mai fin.

Se proceseaza ceapa, usturoiul si rosiile tocate intr-un blender, pana ce se obtine o pasta omogena.

Se amesteca intr-un castronel garam masala, coriandru pisat, curcuma, boia dulce si iute cu 1-2 linguri de apa, ca sa formeze o pasta.

Se adauga restul de ulei in karahi, se incinge la foc mic si se prajeste pasta de mirodenii cateva secunde, amestecand. Se adauga pasta de ceapa si feniculul si se continua 1 minut. Se adauga foile de dafin, scortisoara, cuisoarele si laptele de cocos si se amesteca bine.

Se adauga bucatile de carne, impreuna cu sucul lasat de ele in farfurie, si se gatesc 5-7 minute, pana sunt facute iar preparatul este relativ uscat.

Se adauga frunzele de coriandru si se continua 1-2 minute. Se gusta si se potriveste de sare, daca este nevoie. Se serveste alaturi de orez fiert.

Nota:
Reteta este originara din statul Orissa, aflat in estul Indiei. Exista mai multe variante de bhoona murgh; eu am ales una care foloseste lapte de cocos, si am gatit carnea putin diferit fata de reteta traditionala, rumenind-o mai inainte de a o gati in sosul aromat; parerea mea este ca astfel, prin rumenire, se obtine un gust mai bun.

Carnea se poate si marina inainte de a fi gatita. Cum reteta este foarte aromata, as sugera ca marinarea sa puna accent pe cresterea suculentei carnii (eventual si pe colorarea ei), caci pieptul de pui are tendinta sa se usuce, si nu pe gust sau aroma. O marinada potrivita ar putea fi formata din sare, piper, ulei, usturoi ras, boia dulce si curcuma.

Sfaturi:
Desi curry-ul trebuie sa fie uscat, atunci cand se readuc bucatile de carne in karahi se pot adauga 2-3 linguri de apa, daca este nevoie, ca sa se evite lipirea ingredientelor de vas.