Bezele Uriase Cu Fistic Si Apa De Trandafiri
articol scris de vavynutz blog bucatarsubacoperire.blogspot.com
De fiecare data cand folosesc galbenusurile (mai ales pentru inghetata) colectionez albusurile intr-un borcan mare cu filet, in congelator. Cand am deja cateva fac Pavlova sau un chec delicios cu albusuri si multe nuci. De data asta am facut insa niste bezele uriase si aromate, dupa o reteta din Ottolenghi. Treaba e simpla dar un pic migaloasa insa rabdarea este rasplatita cu varf si indesat.
300 g albusuri
600 g zahar
doua linguri apa de trandafiri
100 g fistic
Pentru inceput asezam zaharul in strat uniform intr-o tava (eu am folosit-o pe cea de la cuptor), pe hartie de copt. Il dam la cuptor la 200 de grade timp de opt minute sa se incalzeasca bine. De fapt o sa fie chiar fierbinte si o sa inceapa sa se caramelizeze usor pe margini. In ultimul minut pornim robotul sau mixerul si incepem sa batem albusurile spuma, apoi adaugam cu grija zaharul fierbinte (folositi manusi de bucatarie pentru ca zaharul are acum 100 de grade!) si apa de trandafiri si continuam sa batem timp de 10 minute. Obtinem o compozitie pufoasa si densa in care nu mai trosnesc cristale de zahar si pe care o gustam ca sa vedem daca e destul de aromata. Formam din compozitia asta bezele uriase, cam cat un mar asa, pe care le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt. Mie mi-au iesit 12 bezele, pe care le-am asezat in doua tavi, cate 3 pe doua randuri, cu suficient spatiu intre ele astfel incat sa nu se lipeasca la copt. Ca sa nu se miste hartia atunci cand formam bezelele o lipim de tava cu putina compozitie pusa in colturi.
Presaram bezelele cu mult fistic zdrobit si dam la cuptor la 110 grade timp de doua ore. Stiu ca va fi destul de greu sa asteptati dar daca aveti un cuptor pe care il puteti programa sa se opreasca sau un timer de bucatarie puteti face multe alte lucruri in timpul asta, inclusiv sa trageti un pui de somn.:D
Dupa cele doua ore se scot tavile din cuptor, se lasa sa se raceasca apoi se dezlipesc bezelele, se impacheteaza in pungi de hartie si se scot in oras pentru a fi impartite cu prietenii. Un anume prieten stiu sigur ca a fost foarte incantat de ele.:D