Bezele La Cuptorul Electric
articol scris de svladu blog vladubucataru.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bezelele sunt cred ca cel mai simplu desert de preparat. Problema lor este ca dureaza foarte mult pana se fac si sunt pretentioase la temperatura de coacere.
Eu am avut disponibile 4 albusuri de ou si nestiind ce sa fac cu ele, m-am decis sa le transform in bezele :)
Ca ingrediente necesare:
- albusuri de ou
- 1 praf de sare
- 1 plic zahar vanilat
- zahar (cantitatea de zahar depinde de cantitatea de albus de ou).
La 4 albusuri am pus o cana de zahar, deci aproximativ 200-250 gr zahar.
Ca regula generala, la 10 albusuri de ou se pune cam 500 gr zahar.
Astfel, am luat mixerul si am inceput sa bat albusurile cu un praf de sare pana compozitia a capatat aspectul de spuma.
Apoi am inceput sa pun zaharul vanilat si zaharul, treptat, batand continuu cu mixerul la viteza 2 pana ce spuma s-a intarit. Spuma nu trebuie sa se prelinga, ci sa fie batoasa!
Am pus hartie de copt in tavile de cuptor si, cu o lingurita, am dozat spuma in forma de bezea cu mot :).
Cuptorul electric se preincalzeste la 100 grade. Tava de bezele se pune la nivelul 3 (la mijlocul cuptorului) si se seteaza modalitatea de coacere cu convectie.
Dupa ce punem bezelele la cuptor, setam temperatura la 90 grade si lasam 1 ora si jumatate. Dupa coacere, ele nu se scot din cuptor, ci se lasa sa se raceasca o data cu cuptorul.
Bezelele practic nu se coc, ci se usuca. Deaceea este nevoie de o temperatura mica si un timp indelungat pentru preparare.
Daca aveti cuptor traditional, pe gaze, atunci bezelele se lasa la foc mic, timp de aproximativ 90 minute si cu usa cuptorului intredeschisa (pentru a mai intra aer si a le usca).
Sfaturi pentru bezele perfecte:
- ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (albusurile abia scoase din frigider nu prea se fac spuma)
- setati temperatura mica si timp indelungat de finalizare (trebuie sa aveti rabdare)
- zaharul din spuma trebuie sa fie dizolvat (se bate spuma pana se topeste zaharul)
- intotdeauna bateti albusurile spuma, inainte de a pune zaharul