Beta Supa De Morcovi Si Sfecla
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.
Mancarea sanatoasa inseamna mai mult decat acel combustibil care serveste organismului nostru pentru a fi eficient. Aleasa adecvat, mancarea ne hraneste trupul, mintea si spiritul. Ne incalzeste si ne ofera confort, ne aduce aminte de copilarie si ne ofera prilej sa socializam.
Pentru azi, va propun o supa gourmet, din putinele vedete vegetale ale sezonului: morcovii si sfecla.
Supa este aromata si sofisticata, dar suficient de simplu de facut. In plus, e gustoasa si aratoasa.
Un pic de teorie Beta
Betacarotenul din morcovi, chiar si gatit, e trasformat de ficat in vitamina A, vitamina care ne protejeaza impotriva infectiilor, mentine integritatea tegumentelor si a elasticitatii pielii.
Betanina din sfecla face parte dintr-o o clasa aparte de antioxidanti foarte puternici (betalainele), care ne apara impotriva radicalilor liberi si imbatranirii premature.
Vitamina K are rol in coagularea sangelui si mentinerea structurii osoase.
Minerale precum fierul, manganul, potasiul si cuprul contribuie esential la procesele metabolice.
Acestea fiind zise, iata reteta de
Beta Supa cu morcovi si sfecla
Ingrediente: morcovi, sfecla, zeama de oase sau legume, ceapa, cimbru, usturoi, sare, piper, smantana. Varianta orientala: in locul cimbrului si usturoiului, puteti adauga condimente orientale (scortisoara, nucsoara, ghimbir)
Se coace sfecla in coaja. Intr-o tava de cuptor se intind morcovii, cimbrul, capatana de usturoi taiata pe jumatata, impreuna cu ceapa taiata la fel. Peste ei se adauga putina grasime, sare si condimentele.
Se acopera cu hartie de copt si peste ea cu foaie de aluminiu, daca nu reusiti sa fixati hartia de copt. Se coc 30-40 minute pana se inmoaie usor. Sfecla coapta se curata de coaja, se taie in buculete. La fel si morcovii. Se incalzeste supa si se blenduiesc legumele, impreuna cu usturoiul copt stors din coaja lui. Va trebui sa repetati procesul de cateva ori, pana reusiti sa pasati totul.
Varsati tot lichidul de consistenta cremoasa intr-o oala si incalziti-l.
Asezonati dupa gustul vostru iar atunci cand o prezentati in farfurie, adaugati o lingura de smantana. (Sfecla aduce o imbogatire de gust, culoare si nutrienti cremei din morcovi.)
Fie ca o blenduiesti sau o lasi cubulete, aceasta supa va fi delicioasa, sanatoasa si in plus va arata fabulos.
Pofta buna!
Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.