Beef Wellington
Sursa Beef Wellington
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bine v-am regasit! A trecut mai mult de o luna de cand am fost fortati sa abandonam blogul, din motive de stres si volum imens de lucru la birou. Iar seara tarziu, cand in final ajungeam acasa, numai de pozat mancare nu mai imi ardea, pentru ca de gatit s-a ocupat doar Robert. Pai doar trebuie sa-mi sustina si el cariera, nu? :)) Iar pentru a marca momentul revenirii in bucatarie si pe blog, si pentru a inaugura sezonul festiv, am pregatit o reteta speciala, pe care o planuisem de multa vreme
Pentru vreo 4 portii am folosit:
- 700 - 800 g muschi (sau muschiulet) de vita
- 500 g ciuperci
- 200 g sunca sau prosciuto
- 400 g aluat foietaj
- 100 ml vin alb
- cateva crengute de cimbru sau oregano proaspat
- 4-5 linguri ulei
- 3 linguri mustar (cu hrean)
- 1 ou
- sare, piper
Mai intai condimentam carnea cu sare si piper. Incingem bine uleiul intr-o tigaie de teflon sau ceramica si prajim bucata de vita cam 3-4 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste. Tigaia trebuie sa fie bine incinsa si focul destul de mare pentru a se forma o crusta aurie peste carne. Nu intoarceti carnea pana cand nu este colorata pe o parte, iar la final, tineti-o cu doua spatule sau furculite in pozitie verticala, pentru a se praji si pe capete.
Cand luam carnea de pe foc, o ungem cu putin mustar si o lasam sa se raceasca. Timp suficient cat sa pregatim ciupercile, adica sa le tocam marunt, marunt si sa le calim in aceeasi tigaie non-aderenta. Primele 5-10 minute le calim simple, doar cu crengutele de cimbru sau orengano, amestecand mereu, iar apoi adaugam vinul alb si fiebem pana se evapora, inca vreo 10 minute. Lasam si ciupercile sa se raceasca.
Pe o folie alimentara asezam bucatile de sunca sau prosciuto intr-o forma cat de cat dreptunghiulara si suficient de mare cat sa invaluie muschiul. Cu cat acestea fasiile de sunca sunt mai subtiri, cu atat va fi mai usor de manevrat friptura.
Punem ceva mai mult de jumatate din ciuperci peste sunca, asezam bucata de carne in mijloc si o acoperim cu restul de ciuperci. Ajutandu-ne de folia alimentara, impachetam carnea in sunca, strangem bine si dam la rece 10 - 15 minute.
Intindem foaia de aluat cu facaletul, pe o suprafata presarata cu putina faina. Punem carnea in mijlocul aluatului, ungem sunca cu oul batut, la fel procedam si cu marginile aluatului si rulam.
Ungem cu ou si exteriorul aluatului, pentru a capata o crusta frumoasa. Coacem la 190-200 de grade timp de aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste.
Dupa ce o scoatem de la cuptor, lasam carnea 10 - 15 minute sa se odihneasca, iar apoi o putem taia felii.