Beef Wellington
Sursa Beef Wellington
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cum a facut-o Ramsey gasiti aici.Pot sa va spun doar ca a fost vedeta mesei noastre de Craciun.De mult n-am mancat ceva atat de bun.
INGREDIENTE :
-muschi de vita (eu am folosit antricot,avea cam 2 kg))
-mustar cu hrean de la knorr (e cel mai bun)
-0,7-1 kg ciuperci (depinde de dimensiunea carnii)
-1 foaie de aluat foietaj
-aprox 250 g prosciutto crudo,sau alta sunca afumata crud uscata( si asta depide de marimea bucatii de carne)
-3 catei de usturoi
-sare,piper
-50 g unt
-1 lg cimbru
MOD DE PREPARARE:
-carnea se curata de pielite,se sareaza si se pipereaza din belsug,apoi se prajeste scurt intr-o tigaie antiaderenta cu putin unt,pe fiecare parte,ca sa se inchida porii carnii.Puteti face operatiunea asta si fara sa adaugati unt sau alta grasime.Se lasa apoi de-o parte sa se odihneasaca.
-intretimp ,se taie ciupercile si se maruntesc bine in robot,impreuna cu cimbrul si usturoiul
-incalzim o tigaie,adaugam unt si apoi sotam ciupercile pana se evapora toata apa.Asezonam cu sare si pipe si cimbru.Nu va zgarciti la piper.Nu prea multa sare,pentru ca si sunca este sarata
-intindem o folie alimentara,cat sa cuprinda bine toata bucata de carne,apoi pe mijoc asezam feliile de sunca,petrecute.Ungeti cu ou batut cu putina apa.Eu nu am facut-o ,drept care se vede ca pe alocuri se desprinde
-peste sunca,intimdem pasta de ciuperci si in mijloc punem bucata de carne,pe care o ungem pe toate partile cu mustar.Acuma dupa ce am facut-o,va sfatuiesc iarasi sa ungeti carnea,peste mustar si cu ou batut cu apa,pentru a adera mai bine.Repet,eu n-am facut-o si veti observa ca pe alocuri se desprinde,in final de restul compozitiei.
-cu ajutorul foliei rulam cat de strans putem,rasucind bine capetele,dupa care dam la frigider pentru 2-3 ore sau in cazul meu de seara pana dimineata,sau la congelator aproximativ 30 de minute.Ruloul trebuie sa fie intarit,ca sa-si pastreze forma in momentul in care il vom scoate din folie si a putea lucra mai bine cu el mai departe
-pe o folie (sau pe folia in care este ambalat aluatul) intindem foaia de aluat,sosotim in asa fel incat sa inveleasca bine carnea.O ungem cu ou batut amestecat cu putina apa.punem carnea in mijloc,dupa ce am scos-o din folie si o ungem si pe ea cu ou,pentru a adera bine aluatul.Sigilam la capete aluatul
-apoi,cu ajutorul foliei rulam totul cat mai strans.
-rulada obtinuta,o dam din nou la rece ,fie in frigider2-3 ore,fie 30 de minute la congelator.Faza cu congelatorul e valabila cand sunteti presati de timp.Eu am pregatit totul de cu o zi inainte si am pus la cuptor friptura inainte de a o servi.
-dupa ce se scoate de la rece,se scoate folia,se pune intr-o tava cu hartie de copt sau folie antiaderenta,se cresteaza cu un cutit ascutit,avand grija se nu ajunga la sunca crestatura ,punem in mijloc termometru de carne,apoi ungem cu ou batut impreuna cu putina apa si dam la cuptorul incalzit la 210 * C.Cand termomentru indica temperatura 71 *C (160 F),temperatura pentru carnea medium rare,e gata.Trebuie sa supravegheati cuptorul,mai ales spre sfarsit,sa dati focul mai mare daca e nevoie,pentru a fi frumos rumenit aluatul.Friptura mea a stat in cuptor,cam o ora si jumatate,dar v-am spus ca era o bucata mare.Cred ca pentru o bucata de carne de un kilogram timpul este in jur de 50 de minute
-dupa ce o scoateti din cuptor,lasati-o cel putin 15 minute sa se odihneasca si sa se absoarba sucurile carnii,apoi o puteti felia.Nu pot sa spun decat ca a fost o nebunie !Carnea a fost moale si tot ansamblul fin aromat si extrem de bun!
-Noi am mancat -o insotita de salata Caesar.