Bauturile Verii
articol scris de evanescence blog stildeviatasanatos.wordpress.com
Vara, cand organismul se deshidrateaza foarte usor, lichidele trebuie sa nu lipseasca. Caci, atunci cand organismul transpira, acesta elimina saruri, apa si toxine. Lichidele trebuie sa ii furnizeze organismul apa si nutrienti. Iata de ce apa in acest caz nu ajuta foarte mult in echilibrarea nivelului de saruri pierdute in urma transpiratiei. Si-atunci, ce sa bem daca nu apa?
Sucuri din fructe si legume
Pentru a hidrata organismul, funizandu-i in acelasi timp nutrienti, sucurile pregatite in casa, din fructe si legume sunt minunate. Daca alegeti sa va pregatiti sucurile din legume, puteti adauga un varf de sare de mare. De ce? La ce ajuta? Asigura saruri organismului, in urma pierderii acestora prin transpiratie.
Din categoria sucurilor din legume, vara sunt recomandate sucul de rosii si morcovi. Sucul de rosii este o sursa ideala de minerale, vitamine si antioxidanti, in pricipal licopen, care previne ecancerul de prostata. Rosiile, cu un intens pigment rosu, ajuta organismul vara sa nu fie vulnerabil in calea razelor solare, care pot arde pielea. Sucul de rosii, consumat timp de 2 saptamani, la micul dejun sau intre mese, ca si gustare, pregateste pielea pentru plaja.
Bogat in beta-caroten, care in organism se transforma in vitamina A, benefica pentru par, piele etc. sucul de morcovi este recomandat si pentru complexul de minerale si vitamine.
Sucul de morcovi poate fi servit la micul dejun sau intre mese.
Limonadele de lamaie si lime sunt binevenite vara. Sunt hidratante, remineralizante, tonice, confera o senzatie de racoriresi. Pentru un efect spectaculos, pot fi servite cu putina miere sau 1 lingurita cu zahar brun. Pot fi garnisite cufrunzede menta, pentru un plus de prospetime.
Ceaiuri din plante
Ceaiul de menta, ceaiul de lamaie si ceaiul verde sunt grozave vara. Ceaiul verde este o sursa importanta de antioxidanti. Acesta poate fi servit la temperatura camerei, dar nu foarte rece.
Ceaiul de menta confera si el prospetime si remineralizeaza organismul. Pentru a nu da peste cap metabolismul servindu-l prea rece, se recomanda sa fie servit la temperatura camerei. Acelasi lucru si pentru ceaiul de lamaie si sa nu fie servit cu gheata, ci putin rece, nu foarte rece.
Pe perioada verii trebuie evitate bauturile acidulate, foarte dulci, pe baza de cofeina. Nici laptele nu este foarte indicat, bauturile pe baza de lapte se pot altera foarte usor, cel mai bine este sa le pregatiti in casa.
Filed under: Alimentatie sanatoasa Tagged: antioxidanti, apa, betacaroten, cald, canicula, ceai de lamaie, ceai de menta, ceai verde, deshidratare, lamaie, lemon, lime, limonade, minerale, nutritie sanatoasa, piele, PLAJA, sare, sare de mare, saruri, sodiu, suc de morcovi, suc de pepene, suc de rosii, sucuri din fructe si legume, toxine, transpiratie, UV, UVA, UVB, vara, vitamine