Banana Bread Cu Topping Cu Ghimbir Si Portocale

articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Prajitura de fata este atat de buna incat am repetat-o de trei ori in interval de o saptamana! Pe langa faptul ca este pur si simplu delicioasa, contine o groaza de ingrediente-minune care o fac ideala pentru un mic dejun satios si sanatos. Iar toppingul este ceva de vis. Ma felicit ca mi-a venit ideea de a-l crea. Completeaza fantastic aroma prajiturii.
- Migdalele contin magneziu, calciu si Vitamina E, vitamine din complexul B, acizi graşi Omega 6, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, acid folic, proteine şi fibre.
- Fulgii de ovaz regleaza nivelul colesterolului, contin vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu, precum si proteine din belsug.
- Faina integrala prin continutul de tarate (adica fibre insolubile) ajuta digestia si ofera un bogat complex de vitamina B.
- Quinoa contine vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B-urilor, fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Continutul de calciu al boabelor de quinoa este cu mult peste cel al laptelui de vaca iar in ceea ce priveste proteinele, aceasta bate carnea.
- Zaharul muscovado este un tip de zahar sanatos, daca e sa ne gandim la continutul crescut de melasa din el si implicit la mineralele din aceasta: fier si calciu. Insa nu trebuie abuzat de el. Este si ramane zahar.
Banana bread cu topping cu ghimbir si portocale (pt o forma mica de 10-15 cm. Reteta preluata cu modificari de aici)
- 1/4 cana faina de migdale (migdale macinate)
- 1/3 cana faina de ovaz (fulgi de ovaz macinati fin)
- 1/3 cana + 1/4 cana faina integrala (in reteta originala se cerea si faina alba in locul celei integrale insa eu am folosit doar faina integrala)
- 2 linguri quinoa fiarta
- 1 lingurita praf de copt fara aluminiu (bio)
- 1/4 lingurita otet de mere sau zeama de lamaie
- 1 banana bine coapta
- 3 linguri rase zahar muscovado (sau xylitol)
- 2 linguri ulei de masline (fara griji, nu se va simti deloc aroma lui in preparatul final)
- 1/4 cana apa sau lapte de soia (sau orice alt lapte vegetal)
- mirodenii dupa gust si preferinte: ghimbir, cuisoare, scortisoara, nucsoara etc.
- Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol.
- Banana, zaharul, uleiul, mirodeniile si apa se mixeaza in robot iar apoi se toarna peste ingredientele uscate si se amesteca cu un tel.
- Se toarna aluatul intr-o forma mica (10-15 cm diametru) si se da la cuptor la 180 grade C pentru 35-40 minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca pentru 15-20 minute, apoi se scoate prajitura din forma.
Topping
- 300 g tofu silken (nu se poate inlocui cu tofu normal deoarece primul este foarte cremos)
- 125 g gem de ghimbir si portocale (eu am folosit marca Sonnentor fara zahar)
- 2 linguri ulei de cocos
Se mixeaza toate in blender si se da crema rezultata la rece pentru 30 minute, apoi se toarna peste prajitura.