contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Balmos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Sinteza a tot ce e mai bun la un moment dat intr-o stana, balmosul exprima ospitalitatea ciobaneasca si ideea de sarbatoare.
(Radu Anton Roman)


Sunt nenumarate retete de balmos. Diferentele sunt foarte multe si eu azi va propun o varianta mai usor de facut in casa, unde poate nu se gasesc toate acele ingrediente specifice stanelor.
Eu nu am gustat pana acum aceasta minunatie. Faceam mamaliga traditionala si o mai serveam langa lapte (cu cacao), o mai faceam la cuptor, asezata in straturi cu branza telemea si slanina prajita (jumari), dar am descoperit in balmos o minunatie care m-a facut sa cred putin mai mult in posibilitatile bucatariei romanesti traditionale.
0,5 kg malai
1 litru lapte
500 gr smantana
500 gr branza sarata de vaca de la Lactitalia
150 gr unt
putina sare (depinde cat de sarata e si branza folosita)

( se mai poate adauga si cas sau telemea de oaie)
1 Se topeste untul si se adauga laptele si smantana. Se amesteca pana se infierbanta.
2 Se adauga malaiul in ploaie si se amesteca in continuu

"de parca viata ar depinde de asta! pana razbeste la suprafata untul ca niste baltite de primavara pe pamantul manos al mamaligii. "
(R.A. Roman)



3 Se adauga si branza si se amesteca temeinic.


Articol recomandat de amainbucatarie.blogspot.com