Baklava
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
INGREDIENTE:
300 g foi de placinta
300 g nuci tocate la cutit
150 g nuci tocate fin
1 lingurita scortisoara
1/4 lingurita nucsoara
100 g unt topit
Pentru sirop:
250 g zahar
120 g miere de albine
coaja rasa de la 1 portocala
300 ml apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
PREPARARE:
Taiem foile dupa marimea vasului. Ungem fiecare foaie in parte cu unt topit, apoi o punem in vasul in care vom coace baklavaua. Primul strat va fi din 5-6 foi. Peste acesta punem nuca amestecata cu mirodenii.
Acoperim nucile cu un alt rand de 4 foi unse cu unt topit. Punem iar nuca cu mirodenii si inca un rand de 3 foi unse. Taiem in vas prajitura in cuburi sau romburi, apoi coacem baklavaua la 180°C timp de 35-45 minute, pana se coloreaza foile de la suprafata.
Cat timp baklavaua se coace pregatim siropul punand toate ingredientele intr-o oala la fiert. Fierbem siropul 5-10 minute, pana incepe sa se lege putin. Turnam siropul peste baklava imediat cum o scoatem din cuptor. O lasam peste noapte sa se “odihneasca”, timp in care nuca va absorbi siropul. Dupa ce se raceste o acoperim cu o folie alimentara.
Sa aveti pofta!