Baingan Ka Bharta - Salata Indiana De Vinete
articol scris de thegreenfoot.blogspo blog thegreenfoot.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La cursul de germana am ocazia sa intalnesc oameni cu adevarat deosebiti. Unul dintre acestia este V. din India, care s-a apucat sa studieze germana din dorinta de a-l citi pe Kant in original.
M-am bucurat foarte mult cand a acceptat sa imi scrie o reteta din bucataria indiana. A ales salata de mai jos pentru ca este una dintre preferatele lui si pentru ca se prepara repede.
Mai multe informatii despre aceasta salata gasiti aici.
Ingrediente:
- 3 vinete potrivite ca marime
- 1 ceapa mare
- 2 rosii mari
- 1 ardei iute
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita ghimbir proaspat ras
- 1 lingurita chimion
- 1 lingurita boia dulce
- 1/4 lingurita coriandru macinat
- 1/2 lingurita garam masala
- frunze de coriandru
- sare
- ulei
Mai intai se coc vinetele: fie in cuptor, fie direct pe ochiul de aragaz sau intr-o tigaie cu foarte putin ulei, fie la gratar. Eu prefer sa fac vinetele la focul de gratar pentru ca in felul acesta capata o aroma de lemn ars si de fum, aroma care mie imi place la nebunie. Vinetele coapte se curata de coaja si se lasa la scurs pentru aproximativ o jumatate de ora.
Ardeiul iute se taie rondele, rosiile cuburi, usturoiul, ceapa si frunzele de coriandru se toaca marunt.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se caleste chimionul, ceapa si usturoiul. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga ghimbirul, rosiile, ardeiul iute, coriandrul macinat, boiaua si garam marsala (eu nu am avut, am folosit curry). Se fierbe la foc mic timp de 5-6 minute, apoi se adauga vinetele tocate si se sareaza dupa gust. Se amesteca bine si se mai tine pe foc inca vreo 5 minute pentru ca gusturile sa se intrepatrunda.
La final se adauga frunzele de coriandru. Se serveste cu paine prajita (sau cu lipie indiana, daca aveti de unde sa va procurati).
Pofta-n burta!
Si un pont de la mine: incercati si salata romaneasca de vinete!