Bagels
Sursa Bagels

articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sint excelenti cu unt ori cream cheese sau parte integranta :) din fratia ''somon afumat+ cream cheese+ ceapa rosie si capere (daca va plac)'
Cand sinteti gata sa-i serviti, sint superbi prajiti putin la toaster... coaja le devine crocanta iar interiorul moale.
Am mai incercat o reteta din Joy of cooking care nu mi-a placut si aprope ca-mi luasem gandul de la homemade bagels. Varianta de azi mi-a placut mult.
500g faina, 15-20g drojdie proaspata, 1 lingurita de malt + 1 lingura de zahar, o lingurita cu varf de sare, 200/250ml apa (vrem o coca fina, dar mai vartoasa)
2 linguri de malai, 1 galbenus amestecam cu o lingura de apa, seminte de susan, mac
- se incinge cuptorul la 400F
- se pune maltul si drojdia la dospit in putina apa calduta
- faina si sarea se amesteca apoi se adauga drojdia dospita si incetinel apa
- se framanta pana rezulta un aluat fin, dar mai ''solid'' decat cel de cozonac
- se lasa la dospit sub prosop, intr-un castron uns cu putin ulei, aproximativ 50 de minute
- aluatul crescut se rastoarna pe masa infainata si se imparte in 8-9 bucati care se vor tranforma in mingiute.
- in fiecare bila se face o ''spartura'' pe mijloc apoi cu delicatele largim spartura pt a obtine niste inele
- se lasa inelele la dopit (20 de minute) timp in care se pun la fiert 3L de apa amestecati cu o lingura de zahar
- se ia cu delicate fiecare inel si se fierbe si pe-o parte si pe alta pt maximum 1 minut (in total)
- o tava mai mare se unge putin cu ulei si se presara (nu trebuie exagerat) cu malai
- se scot bagels din apa pe rand, se scurg zabovind putin cu paleta deasupra oalei si se pun in tava
- se ung cu galbenusul batut cu apa, se presara cu seminte sau nu
- se coc aproximativ 30 de minute sau pana s-au rumenit frumos