Baclava
Sursa Baclava
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Pana acum am tot mancat baclava, pe nerasuflate, la prietenii nostri buni, Gabi si Cata. Zilele astea mi-am spus: e musai sa fac si eu. Si-asa de vreo doua zile ma rontai la baclavale, de dimineata, pe langa o cafea aburinda. Reteta e simpla, procesul tehnologic si mai simplu, rezultatul? Uluitor!
Asadar ingrediente:
- 1 pachet foi de placinta , 400-500 gr
- 350-400 gr miez de nuca macinat
- 1 lingura scortisoara
- 3 linguri zahar
- 100 gr unt topit
- 400 gr zahar
- 100 gr miere de albine
- 1 l apa
- o pastaie de vanilie
- zeama de la 1/2 lamaie
Se amesteca miezul de nuca macinat cu 3 linguri de zahar si scortisoara.
Se impart foile de placinta in 3 parti egale. Intr-o tava intinsa, cam cat de marimea foilor, unsa bine cu unt se va pune prima parte de foi de placinta, unse fiecare in parte cu unt topit. Se va pune jumatate din cantitatea de nuca si zahar. Apoi se va pune a doua parte din foile de placinta, unse fiecare in parte cu unt topit. Se intinde pe intreaga suprafata cealalta jumatate din cantitatea de miez de nuca si se vor acoperi cu cea de a treia parte din foile de placinta, unse fiecare in parte cu unt topit. Se da la rece, pentru un sfert de ora, dupa care se portioneaza dupa bunul plac cu un cutit ascutit. Se da in cuptorul incins la 180 grade si se lasa pana se coace unifor.
Intre timp se prepara siropul. Intr-o cratita se pune la fiert apa, zaharul, mierea de albine, semintele din pastaia de vanilie si la urma cand clocoteste ine se adauga zeama de lamaie. Se lasa la fiert pana se obtine un sirop, nu foarte gros. Practic se lasa la fiert cam cat sta tava cu foile in cuptor. Cand baclavaua e coapta se scoate tava, si peste ea se toarna siropul fierbinte. Turnati-l incet si in cateva reprize. Apoi dati tava la rece pana se raceste complet. Consumati baclavaua in maxim 3 zile de la prepare si indicat e sa o scoateti cu veo jumatae de ora de la rece inainte de momentul servirii.