contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Baclava

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Desi mie nu prea imi plac prajiturile cu nuca, totusi unele fac exceptie de la regula asta. Baclavaua se afla printre ele, aceasta delicatesa din bucataria turceasca, a carei paternitate si-o disputa mai multe popoare, dar care este evident de origine asiatica, turceasca. Se spune ca varianta ei moderna dateaza de niste sute de ani, de cand era pregatita pentru mai-marii Imperiului Otoman in Palatul Topkapî.
Ca orice desert turcesc sau arab - ori aproape ca orice desert avand aceasta origine - si baclavaua este ceva extrem de dulce, dar din fericire putem adapta cantitatea de zahar sau de miere la gusturile fiecaruia.

La baclava se folosesc foi de placinta - de preferinta din comert - 300 g nuci macinate, cateva nuci taiate marunt, 4-5 linguri de zahar, o mana de stafide, unt sau ulei. Sirop din 300 g zahar sau miere si 300 ml apa plus arome de care doriti - eu pun un pic de coaja rasa de lamaie.

Foile mai intai le ung pe fiecare cu putin ulei apoi asez un strat de 3-4 foi in tava peste care torn jumatate din amestecul de nuci cu zahar plus stafide, asez un al doilea strat de 4 foi unse cu ulei, intind restul de amestec cu nuci, apoi pe deasupra asez inca un strat din 4 foi dupa care portionez prajitura apoi o dau la cuptor cca 30 de minute la foc mediu.

Dupa ce scot tava din cuptor, o mai las 10-15 minute sa se racoreasca apoi torn siropul fierbinte peste prajituri, presar bucatelele de nuca taiata, sau de alune, daca am, si acopar cu o alta tava pusa ca un capac peste prima. In acest fel foile se fragezesc bine si se inmoaie.
Siropul este de preferat cel cu miere in locul celui cu zahar, dar fiecare il face asa cum doreste, ideea este sa fie dulce, aromat si destul de consistent, de bine legat, nu apos ca siropul de la tort.

Pofta buna! :)