Baclava
articol scris de Ani blog anamariatrimbitas.ro
Am avut nevoie de:
- 400 gr. de foi de placinta (Bella);
- 150 gr. de unt;
- 150 gr. de miez de nuca;
- 50 gr. de fulgi de cocos;
- 150 ml. de apa;
- 150 gr. de zahar + 3 linguri;
- 3 linguri cu miere;
- zeama de la o jumatate de lamaie;
- esenta de rom, scortisoara, nucsoara;
- fulgi de migdale/nuca de cocos/fistic pentru ornat.
Pentru inceput, am scos foile de placinta din congelator si le-am lasat sa se dezghete la temperatura camerei. Apoi am curatat nucile (anevoioasa munca, insa am primit o mana de ajutor de la prietena mea Anca). Am zdrobit nucile cu sucitorul (a trebuit sa gasesc un inlocitor masinii mele de tocat nuci care vrea sa iasa la pensie – de la varsta asta!!!) si le-am amestecat cu fulgii de cocos, 3 linguri cu zahar, cate o priza de scortisoara si nucsoara.
Cum s-au dezghetat foile de placinta, m-am si pus pe treaba. Am uns tava (20×30) cu unt si am taiat foile in 2 pe latime – ca sa-mi incapa in tava. Am topit untul si am inceput operatiunea “unsul foilor”! Am asezat prima foaie in tava, am uns-o cu unt, cu ajutorul unei pensule, pe toata suprafata, am pus urmatoarea foaie, am uns si tot asa pana la a 10-a foaie.
Apoi am pus o treime din amestecul de nuca
iasari foaie unsa cu unt, si inca una, pana la a 6-a. Apoi iarasi crema si 6 foi unse cu unt, crema si la final 4 foi unse cu unt (ultima foaie am uns-o cu mai mult unt, ca sa nu se usuce). Am dat la frigider tava pentru 35-40 de minute si intre timp am pregatit siropul.
Intr-o cratita am pus apa si zaharul si am lasat sa fiarba 10-15 minute la foc mic, pana s-a format un sirop, apoi am adaugat zeama de lamaie si am mai lasat sa fiarba 5 minute. Am pus deoparte siropul si cand s-a racit am adaugat esenta de rom si mierea.
La 30 de minute dupa ce am bagat tava in frigider, am pornit cuptorul de la aragaz. Am scos tava din frigider, am portionat baclavaua (patratele, romburi – in fuctie de preferinte), am turnat restul untului printre rosturi (ca sa nu se usuce foile)
si am bagat-o la cuptor, pe randul de la mijloc, la foc potrivit, timp de 30 de minute.
Dupa 30 de minute, am scos tava din cuptor
si am turnat siropul printre rosturi.
Apoi am acoperit baclavaua cu un prosop umed si am lasat-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit am bagat-o la frigider si am ferit-o astfel de ochii curiosilor! Am lasat-o la frigider pana cand un pofticios a descoperit-o!
La servire am ornat-o cu fulgi de migdale. A fost delicioasa!
Pofta buna!
P.S. Pana am terminat foile de uns, le-am tinut acoperite cu folia din ambalaj, ca sa nu se usuce.
P.P.S. Data viitoare voi face mai mult sirop (200 ml. de apa si 200 gr. de zahar).