Baccalà Alla Napoletana/peste Cod Alla Napoletana
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am ramas in urma rau cu retetele pe care nu le-am postat... ajutor...
Pentru reteta din imagine, avem nevoie de:
- 1/2 kg peste cod
- 2 catei de usturoi
- faina de griu
- capperi
- masline negre
- origano
- 500 g pulpa de rosii (o cutie)
- ulei de masline
- patrunjel
Cu 2-3 zile inainte de a prepara pestele, il taiem bucati si-l punem in apa rece, schimb de 3-4 ori pe zi apa, ca sa eliminam sarea in care a fost conservat pestele. Scurgem pestele de apa, il stergem frumos cu servetele, trecem fiecare bucata de peste prin faina pe ambele parti, apoi le punem la prajit in ulei (vreo 4-5 linguri, nu exageram), in care am pus cei doi catei de usturoi, curatati, spalati, dar lasati intregi. La foc mijlociu, prajim bucatile de peste pe ambele parti, apoi asezam pestele intr-o farfurie in care am pus un servetel sau hirtie de bucatarie absorbanta, ca sa absoarba uleiul.
In tigaia cu ulei si usturoi, rasturnam rosiile, amestecam si lasam la copt timp de 10 minute. Adaugam apoi maslinele (fara simbure) si caperii (caperele, nu stiu cum sa le spun corect), presaram un pic de origano deasupra, un praf de sare (nu prea mult, ca s-ar putea sa nu se fi desarat bine pestele), apoi adaugam bucatile de peste fripte. Cu ajutorul unei linguri acoperim bucatile de peste cu sucul de rosii, acoperim cu un capac tigaia de prajit si lasam la foc mic, timp de 15-20 de minute (depinde cit de groase sint bucatile de peste). Ridicam capacul si presaram in abundenta, patrunjel spalat si taiat marunt.
Asezam in farfurii si servim cu piinita proaspata, daca nu va place prea mult sucul de rosii, puteti sa puneti mai putin peste peste (in farfurie, nu in tigaia de prajit...)
Pofta mare !