Avocado
Sursa Avocado
articol scris de cna2002 blog bucatariacameliei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un fruct, multe beneficii
Avocado este bogat în potasiu, un mineral care, alături de sodiu, ţine sub control tensiunea arterială. Dar, cum alimentaţia noastră este foarte bogată în sodiu, apar dezechilibre ce ne pun în pericol sănătatea cardiovasculară. Consumat des, avocado te ajută să previi bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi atacul vascular cerebral.
Şi acidul folic protejează inima, iar o ceaşcă de avocado îţi oferă 23% din doza zilnică recomandată. De aceea este indicat acest fruct şi gravidelor care au nevoie de acid folic pentru a preveni malformaţiile fătului.
Un alt punct forte al fructului de avocado este acidul oleic, care se găseşte şi în uleiul de măsline. Acesta este una din cele mai sănătoase grăsimi şi, conform studiilor, previne cancerul de sân şi bolile de inimă. Dacă îţi dă bătăi de cap colesterolul, grăsimile sănătoase din avocado pot să elimine complet problema.
Dieta bogată în avocado este benefică şi pentru ochi deoarece fructul conţine şi luteină, unul din cei peste 600 de carotenoizi (pigmenţi naturali). Această substanţă previne cataracta şi degenerarea maculară, dar se pare că are efecte şi împotriva bolilor de inimă.
Avocado te ajută să slăbeşti
Deşi e un fruct „gras”, avocado este util în cura de slăbire. Datorită grăsimilor mononesaturate pe care le conţine te ajută să te saturi mai repede, şi reduce tentaţia de a ceda în faţa dulciurilor. Mai mult, avocado previne carenţele de vitamine şi minerale care sunt des întâlnite în cura de slăbire.
Totuşi, nu trebuie să exagerezi. 125 de grame de avocado au 200 de calorii, mai multe decât alte fructe şi legume dar mai puţine decât cartofii prăjiţi, prăjiturile sau bomboanele.
Piele sanatoasa
Avocado este introdus cu succes în compoziţia multor produse cosmetice, graţie uleiurilor esenţiale şi complexului de vitamine B, care hrănesc pielea şi unghiile în profunzime. Uleiul de avocado extras din sâmbure este renumit pentru proprietăţile antibacteriene, antirid, cicatrizante. Graţie acestor proprietăţi, avocado se recomandă pentru tratarea acneei, dermatitelor, accelerând procesul de vindecare al pielii.
Pielea poate beneficia de substanţele hrănitoare din acest fruct dacă se face un masaj cu miezul fructului. Acesta se taie în două şi se aplică pe faţă. Se lasă 15 minute să acţioneze. Efectul obţinut: piele mătăsoasă, strălucitoare".
Cum alegi un avocado
Pentru că acest fruct este încă o noutate la noi, mulţi nu ştiu cum să-l aleagă din grămada de la supermarket.
Fructul de avocado, ca şi bananele, începe să se coacă după ce este cules, aşa ca e posibil să găseşti la supermarket multe fructe necoapte.
Un avocado bun trebuie să fie un pic moale când apeşi pe el şi fără pete pe coajă. Există mai multe tipuri de avocado, unele au coaja verde, altele au coaja maro închis, aşa că nuanţa nu îţi spune neapărat dacă fructul e copt sau nu.
Dacă ai cumpărat un fruct necopt şi îţi dai seama de asta înainte să-l tai, îl poţi ajuta să se coacă mai repede, dacă îl pui într-o pungă de hârtie, la loc călduros.
Cele mai cunoscute varietati de avocado
Invata sa desfaci simplu si usor un avocado
Avem nevoie doar de un cutit, o lingura si o farfurie. Este absolut necesar ca fructul sa fie bine copt in momentul desfacerii. Cu ajutorul cutitului taiem fructul longitudinal. Desfacem fructul rotind cele doua bucati taiate in sensuri opuse, pentru a se desface mai usor. Printr-o apasare usoara, infigem lama cutitului in sambure. Acesta va iesi afara usor. In acest moment putem stropi fructul cu zeama de lamaie, pentru a nu se oxida DOAR DACA il folosim ca aperitiv. In desert nu este nevoie sa il stropim. Cu ajutorul unei linguri scobim pulpa si o punem intr-o farfurie.