Atentie La Ce Apa Minerala Beti!
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a realizat in mod independent si impartial analize pe apele minerale disponibile pentru consumatorii din Romania spre consum.
Aceste analize s-au realizat intr-un laborator din Romania, acreditat RENAR pentru analize de indicatori de calitate ai protecţiei mediului din probe de ape, sol, deşeuri, nămoluri, emisii şi imisii în aer. Laboratorul este de asemenea acreditat de catre Ministerul Sanatatii pentru monitorizarea de control a apei potabile.
Au fost selectate de pe piata 20 de marci de ape minerale dupa cum urmeaza:
* Bilbor – apa minerala naturala carbogazificata;
* Poiana Negri – apa minerala naturala, natural carbogazoasa;
* Aqua Carpatica – apa minerala naturala carbogazificata;
* Izvorul Minunilor – apa minerala naturala carbogazificata Stana de Vale;
* Keia – apa minerala naturala carbogazificata;
* Dorna – apa minerala naturala carbogazificata-Poiana Vinului;
* San Benedetto – acqua minerale naturale Oligomiinerale-Frizzante;
* Carpatina Forte – apa minerala naturala carbogazificata-Izvorul Tosorog;
* Roua muntilor – apa minerala naturala carbogazificata sursa S1 si S2 Covasna;
* Biborteni Forte – apa minerala naturala carbogazificata sursa Biborteni;
* Stanceni – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Stanceni;
* Hera – apa minerala naturala carbogazificata -apa minerala din Muntii Apuseni
* Tusnad – apa minerala naturala carbogazificata Sursa Tusnad Nou;
* Bucovina – apa minerala naturala carbogazificata Sursa F2-Rosu-C7-Secu;
* Borsec – apa minerala naturala , natural carbogazoasa;
* Buzias – apa minerala naturala carbogazificata- Forte Sursa F2bis Buzias;
* Perla Harghitei – apa minerala naturala imbogatita cu CO2 de la sursa-Sancraieni;
* Evian – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Evian Spring Loc de origine Evian-les Bains Franta;
* Perrier – apa minerala naturala carbogazoasa imbogatita cu CO2 de la sursa Producator Nestle Waters Franta;
* Vittel – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Bonne Source Franta
Rezultatele acestor teste au fost dupa cum urmeaza:
* Apă oligominerală sau slab mineralizată (are cel mai mic conţinut de reziduu – mai puţin de 500 mg/l; este recomandată pentru hidratarea zilnică) – rezidul fix sub 500 mg/L – Stânceni (441 mg/L), Vittel (419 mg/L), Perrier (370 mg/L), Evian (306 mg/L) şi Hera (98,3 mg/L).
* La categoria foarte slab mineralizată – rezidul fix sub 50 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
* Apă puternic mineralizată – rezidul fix peste 1500 mg/L – Perla Harghitei (3330 mg/L), Tuşnad (1760 mg/L) şi Borsec (1510 mg/L)
* Sulfatată – conţinut de sulfaţi peste 200 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
* Clorurată – conţinut de cloruri peste 200 mg/L – Tuşnad (284 mg/L)
* Calcică – conţinut de calciu peste 150 mg/L – Borsec (341 mg/L), Dorna (276 mg/L), Aqua Carpatica (250 mg/L), Biborţeni (203 mg/L), Tuşnad (201 mg/L), Poiana Negri (195 mg/L), Bilbor (152 mg/L)
* Magneziană – conţinut de magneziu peste 50 mg/L – Borsec (83,6 mg/L), Tuşnad (70,2 mg/L) Aqua Carpatica (61 mg/L) şi Biborţeni (59,1 mg/L)
* Sodică – conţinut de sodiu peste 200 mg/L – Tuşnad (243 mg/L)
* Corespunde pentru regim sărac în sodiu – conţinut de sodiu sub 20 mg/L – Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46 mg/L), Keia (1,46 mg/L), Aqua Carpatica (4,34 mg/L), San Benedetto (5,52 mg/L), Evian (6,35 mg/L), Vittel (6,96 mg/L). Perrier (10,9 mg/L), Carpatina Forte (14,1 mg/L) şi Bucovina (18,2 mg/L).
Pentru indicatorul pH avem unele sortimente care au o aciditate mai mare (pH mai mic de 5 – valoare acceptată ca normală pentru o apă potabilă): Izvorul Minunilor (pH = 4,81), Keia (pH = 4,92) şi Hera (pH = 4,87). Această aciditate se datorează dioxidului de carbon adăugat în exces. “Sub presiunea acidului se comprimă diafragma pe inimă”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
La capitolul toxicitate se remarcă faptul că majoritatea sortimentelor se încadrează în cerinţele Normei tehnice care reglementeaza piata apelor minerale.
Avem însă şi depăşiri :
* Pentru indicatorul Nitriţi sortimentul Buziaş este la limită cu o valoare de 0,11 mg/L pentru o concentraţie maximă admisă de 0,1 mg/L. La acest indicator se remarcă valori sub limita metodei pentru majoritatea sortimentelor.
* Pentru indicatorul Bariu sortimentul Tuşnad prezintă o valoare de 1,69 mg/L când valoarea concentraţiei maxime admise este de 1 mg/L.
Ape sănătoase versus ape toxice
* Ape plate (<500 mg/l reziduul fix)-recomandate pentru consum nelimitat Hera-98,3 mg/l, Evian-306 mg/l, Perrier-370 mg/l, Vittel-419mg/l, Stânceni-441mg/l
* Ape puternic mineralizate (>1500mg/l)- trebuie consumate cu preacauţie Perla Harghitei (3330 mg/l), Tuşnad (1760 mg/l), Borsec (1510 mg/l)
* Ape sodice (> 200 mg/l sodiu) – risc de boli renale şi cardiovasculare Tuşnad (243 mg/l)
* Ape cu conţinut sărac în sodiu (<20 mg/l) Izvorul Minunilor (1,25mg/l), Hera şi Keia (1,46mg/l), Aqua Carpatica (4,34 mg/l), Evian (6,35 mg)
* Ape toxice, cu conţinut mare de nitriţi (>0,1 mg/l) – Buziaş (0,11 mg/l) (Sursa: financiarul.ro)
Filed under: STIRI CULINARE