contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Atena La Inceput De An

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Si a fost 1 ianuarie.Cu toaste acestea,dupa o dimineata prelungita si o cafea greceasca extraordinara (care e defapt cafea turceasca,la ibric) am pornit pe jos spre Acropole (distanta de 2 statii de metrou ).Pot sa va spun ca nu mi-a fost prea usor(toate strazile sunt suisuri si coborasuri) dar a meritat.

Muntele,sau mai degraba colina Lycabettos, cea mai mare inaltime a Atenei, unde se poate ajunge cu un funicular,sau pe jos.Este acolo biserica Sf Gheorghe ,un teatru in aer liber si un restaurant.Marturisesc ca nu m-am catarat pana acolo.

Am dat de un magazin de delicateturi frantuzesti si italiene,era inchis,mai bine: castane decojite,melci,confit de rata
condimente,condimente,condimente
saruri de toate felurile: neagra de Hawai.rosie cu vin,sare afumata de Cipru,etc
icrele de manciuria si cele negre ,foie gras,somonul nu puteau sa lipseasca
si nici sampania :Moet,Veuve Cliquot,prosecco,etc
Asa ca ne-am vazut de drum si de vitrine felurite


Aici erau fructe uscate si confiate de toate felurile


Si am ajuns in piata Sintagma, piata palatului parlamentului elen, locul preferat de greci pentru a protesta
Schimbarea garzii palatului este foarte coregrafica sa zic asa.Am aflat ca baietii astia din regimentul de garda sunt alesi din familiile bune, se da chiar spaga pentru a ajunge acolo.La greci inca serviviul militar este obligatoriu.A propos de coruptie, se pare ca este mult mai dezvoltata decat la noi, la toate nivelele.
Hotelul Marea Britanie,impunator,renovat cu ocazia jocurilor olimpice din 2004,este hotelul in care sunt cazati demnitarii straini.Si Curchill a stat aici.
Arcul lui Hadrian, inceput in secolul VI i.H si finalizat abia in secolul II d.H,cu ocazia unei vizite a imparatului Hadrian la Atena, este din marmura,ca tot ce inseamna ruine ateniene si nu numai.Sunt trotuare pavate cu marmura,am vazut borduri din marmura, case decorate cu marmura,etc.
Arcul marcheza si intrarea in templul lui Zeus ,ale carui coloane sunt evident,tot din marmura.


Si am ajuns in piata Plaka,marcata de bustul Melinei Mercouri, de unde incepe urcusul pe Acropole.
Muzeul Acropolei, nu l-am vizitat.






Amfiteatrul de la baza complexului de pe Acropole,este folosit si azi pentru diferite evenimente artistice.Fiind 1 ianuarie, accesul spre Partenon era inchis,asa ca ne-am multumit cu frumoasa panorama a Atenei,in apusul soarelui, vazuta de pe Acropole.



Pana am coborat dealul se intunecase deja,dar negustorii de suveniruri erau la post



De-a lungul vechii Agore ateniene, o multime de carciumioare.


 


ne-am oprit la o ouzerie celebra in Atena,adica un fastfood grecesc.O carciumioara cu parter si etaj,decorata de sus si pana jos cu pozele patronului impreuna cu diferitele personalitati care i-au calcat pragul si cu picturile unui pictor local,fan al carciumii.Acuma nu-i de mirare ca era fan,pentru ca mancarea a fost exceptionala si multa.Prin toate carciumoarele astea,e semn ca fumatul interzis,dar toata lumea fumeaza.Grecii sunt mari fumatori si interzicerea fumatului in carciumile populare echivaleaza cu inchiderea afacerii.Asa ca toata lumea afiseaza semnul de fumat interzis,dar ai scrumiera pe masa.A propos de industria ospitalitatii avem multe de invatat de la greci.Sunt vorbareti,pusi pe petrecere si conversatie si intotdeauana ai ceva din partea casei.Carciuma avea si 2 cantareti: unul la chitara si unul la buzuki care evident au cantat muzica grecesca, dar frumos a fost ca lumea interactiona cu ei, comandau cantece pe care le stiau si cantau mesenii,cine avea chef dansa, asa ca atmosfera a fost super.Acum sa va arat ce am mancat :
tzatziki,cu iaurtul ala al lor nemaipomenit,care e gras aproape ca smantana slaba de la noi, salata grecesca nelipsita, acuma de cartofi prajiti nu va mai spun ca erau cartofi congelati.
gyros, souvlaki, kebab toate pe ceea ce ei numesc pita si bere greceasca,foarte buna
gyros de porc
souvlaki tot de porc
kebabul de miel si vita, adica niste mititei lungi,absolut exceptionali

si chelnerul,domnul Nicu din Arad, care ne-a rasfatat

Ne-a turnat domnul Nicu la tzipuro ,adica un rachiu grecesc, din partea casei,fara numar.Ba ne-a adus la un moment dat si niste pita prajita,condimentata,stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie alaturi de maslinute verzi.Am avut si un desert din partea casei,iaurt cu miere.

 Am uitat sa va spun,ca peste fata de masa era o folie de plastic ( asta in ouzerii,ca in taverne este din cava hartie rezistenta,doar in restaurante n-ai nimic peste fata de masa),iar cand stangeau masa,dadeau paharele deoparte daca mai aveau ceva in ele si adunau toate farfuriile in folia aia si gata masa,era curata.Ne-a povestit domnu'Nicu ,ca modul asta de debarasare l-au inventat in timpul jocurilor olimpice din 2004, cand erau asa multi clienti peste tot,ca nu mai era timp de strans si curatat masa  .Am combatut noi pana pe la orele 2 din noapte.Daca mai stateam putin prindeam ciorba de burta de la o carciuma de langa piata de carne, unde se duc spre zorii zilei petrecaretii Atenei sa se dreaga.Zice ca ciorba de burta de acolo e cea mai buna din Atena.As putea spune ca am inceput anul bine!