Atena La Inceput De An
Sursa Atena la inceput de an
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Si a fost 1 ianuarie.Cu toaste acestea,dupa o dimineata prelungita si o cafea greceasca extraordinara (care e defapt cafea turceasca,la ibric) am pornit pe jos spre Acropole (distanta de 2 statii de metrou ).Pot sa va spun ca nu mi-a fost prea usor(toate strazile sunt suisuri si coborasuri) dar a meritat.
Am dat de un magazin de delicateturi frantuzesti si italiene,era inchis,mai bine: castane decojite,melci,confit de rata
condimente,condimente,condimente
saruri de toate felurile: neagra de Hawai.rosie cu vin,sare afumata de Cipru,etc
icrele de manciuria si cele negre ,foie gras,somonul nu puteau sa lipseasca
si nici sampania :Moet,Veuve Cliquot,prosecco,etc
Asa ca ne-am vazut de drum si de vitrine felurite
Aici erau fructe uscate si confiate de toate felurile
Si am ajuns in piata Sintagma, piata palatului parlamentului elen, locul preferat de greci pentru a protesta
Schimbarea garzii palatului este foarte coregrafica sa zic asa.Am aflat ca baietii astia din regimentul de garda sunt alesi din familiile bune, se da chiar spaga pentru a ajunge acolo.La greci inca serviviul militar este obligatoriu.A propos de coruptie, se pare ca este mult mai dezvoltata decat la noi, la toate nivelele.
Hotelul Marea Britanie,impunator,renovat cu ocazia jocurilor olimpice din 2004,este hotelul in care sunt cazati demnitarii straini.Si Curchill a stat aici.
Arcul lui Hadrian, inceput in secolul VI i.H si finalizat abia in secolul II d.H,cu ocazia unei vizite a imparatului Hadrian la Atena, este din marmura,ca tot ce inseamna ruine ateniene si nu numai.Sunt trotuare pavate cu marmura,am vazut borduri din marmura, case decorate cu marmura,etc.
Arcul marcheza si intrarea in templul lui Zeus ,ale carui coloane sunt evident,tot din marmura.
Si am ajuns in piata Plaka,marcata de bustul Melinei Mercouri, de unde incepe urcusul pe Acropole.
Muzeul Acropolei, nu l-am vizitat.
Amfiteatrul de la baza complexului de pe Acropole,este folosit si azi pentru diferite evenimente artistice.Fiind 1 ianuarie, accesul spre Partenon era inchis,asa ca ne-am multumit cu frumoasa panorama a Atenei,in apusul soarelui, vazuta de pe Acropole.
Pana am coborat dealul se intunecase deja,dar negustorii de suveniruri erau la post
De-a lungul vechii Agore ateniene, o multime de carciumioare.
ne-am oprit la o ouzerie celebra in Atena,adica un fastfood grecesc.O carciumioara cu parter si etaj,decorata de sus si pana jos cu pozele patronului impreuna cu diferitele personalitati care i-au calcat pragul si cu picturile unui pictor local,fan al carciumii.Acuma nu-i de mirare ca era fan,pentru ca mancarea a fost exceptionala si multa.Prin toate carciumoarele astea,e semn ca fumatul interzis,dar toata lumea fumeaza.Grecii sunt mari fumatori si interzicerea fumatului in carciumile populare echivaleaza cu inchiderea afacerii.Asa ca toata lumea afiseaza semnul de fumat interzis,dar ai scrumiera pe masa.A propos de industria ospitalitatii avem multe de invatat de la greci.Sunt vorbareti,pusi pe petrecere si conversatie si intotdeauana ai ceva din partea casei.Carciuma avea si 2 cantareti: unul la chitara si unul la buzuki care evident au cantat muzica grecesca, dar frumos a fost ca lumea interactiona cu ei, comandau cantece pe care le stiau si cantau mesenii,cine avea chef dansa, asa ca atmosfera a fost super.Acum sa va arat ce am mancat :
tzatziki,cu iaurtul ala al lor nemaipomenit,care e gras aproape ca smantana slaba de la noi, salata grecesca nelipsita, acuma de cartofi prajiti nu va mai spun ca erau cartofi congelati.
gyros, souvlaki, kebab toate pe ceea ce ei numesc pita si bere greceasca,foarte buna
gyros de porc
souvlaki tot de porc
kebabul de miel si vita, adica niste mititei lungi,absolut exceptionali
si chelnerul,domnul Nicu din Arad, care ne-a rasfatat