Arpacas Cu Ciuperci Si Sos De Rosii
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mai tineti minte reteta Arpacas – reteta de baza? Probabil ca da, intrucat am observat ca e una din cele mai accesate retete din ultima vreme. E timpul sa gatim ceva cu arpacasul fiert si bagat la congelator, nu? O reteta foarte simpla, ideea am luat-o din cartea “Retete sanatoase pentru copii”, volumul 10 din seria Delicii in bucatarie de la Adevarul. Am pregatit-o pentru vitejii mei si am sfarsit prin a –mi servi si mie o portie generoasa. A avut mare succes asa ca a ramas in lista de “musai de repetat”. Este o reteta de post numai buna pentru aceasta perioada duhovniceasca in care ne aflam si este foarte versatila la gust in functie de ce condimente ne gandim sa adaugam.
Avem nevoie de arpacas – circa 50 gr de portie. Eu sinceram luat o punga de 200 grame de la congelator si ne-a fost suficienta pentru patru portii generoase.Daca nu avem arpacasul gata fiert (cum a fost in cazul meu), atunci musai sa-l punem la inmuiat cu o zi inainte in apa. A doua zi, il spalam bine si e gata de a fi folosit.
ciuperci – 8 – 10 ciuperci mari taiate marunt
o ceapa curatata si taiata cat mai marunt
150 ml supa concentrata de legume – si din aceea am in pungute la congelator, si de legume si de pui. E mai sanatos decat varianta concentratului din comert.
o lingura de smantana vegetala
o lingurita de verdeata uscata – reteta scria patrunjel, eu am preferat mararul, mi se pare ca merge mai bine la ciuperci
ulei
sare, piper
alte condimente dupa gust: la reteta de fata am folosit usturoi uscat si maruntit (am gasit unul delicios la un magazin naturist) si un sfert de lingura de scortisoara pentru un iz usor mediteranean. Aici totul e in domeniul propriului gust preferat.
Pentru sos: suc de rosii, o lingurita de ulei, putin zahar, sare, piper (dupa gust), eventual busuioc
In wok (sau orice alta cratita), pune o lingura de ulei, dupa ce se incinge, adaugam ceapa si ciupercile, am mai pus nitel ardei dulce uscat, verdeata taiata marunt, lasam sa se inabuse putin, apoi punem si arpacasul, mestecam si turnam deasupra supa de legume si lasam sa fiarba o jumatate de ora la foc mic.
Verificam daca arpacasul e fiert (stim ca e as cand il vedem "inflorind" ca un mini popcorn ce nu-si mai incape in....coaja), adaugam si smantana, potrivim la gust cu sare, piper.
Facem si sosul: incalzim sosul de rosii intr-o craticioara cu ulei, adaugam zaharul, sarea, celelalte condimente (scortisoara, pudra de usturoi), lungim putin sosul cu o lingura - doua de apa. Cand a dat in fiert, am turnat peste arpacasul cu ciuperci, le-am amestecat si am gustat de mai e nevoie sa le potrivim la gust si....e gata!!!!