contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Arpacas Champignon

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tocana de arpacas, ciuperci champignon si telina

Plictisit de garnitura de orez, cartofi, mazare? Ai vrea sa incerci ceva nou si sanatos? ... dar mai ales delicios? ... Arpacasul ar fi o alternativa fericita!

Sunt atat de incantata ca am gasit un mod delicios de a consuma arpacas si altfel decat in coliva. A iesit o tocanita delicioasa. Cand i-am servit-o fiicei mele a comentat si a refuzat total ... dar am convins-o pana la urma sa guste, si a ajuns sa manance tot din farfurie. Succes total!!!!


Ingrediente 8 portii:
300 g arpacas din grau / orz
1 lingura ulei de masline
1 ceapa medie
1 radacina telina medie
1 pahar vin alb
500 g ciuperci champignon
unt
sare
Seara cantarim 300 g arpacas, il spalam in 6 ape si il curatam de impuritati. Il turnam intr-un vas, il acoperim cu apa (cel putin o palma deasupra) si il lasam la inmuiat peste noapte.
A doua zi punem arpacasul la fiert timp de 30 min minim la foc foarte mic. Este gata cand a inflorit si se sfarma usor intre degete. La final, daca nu a absorbit toata apa se va scurge de surplusul de apa.
In timp ce fierbe arpacasul tocam marunt o ceapa medie si o inabusim intr-o lingura de ulei de masline pana devinde translucida. Adaugam telina data prin razatoarea mare si amestecam in tigaie. Dupa vreo 3-4 minute turnam un pahar de vin alb si invartim in continuu pana se evapora tot alcoolul si se incorporeaza vinul. Se ia tigaia de pe foc si se rastoarna combinatia intr-o oala mai mare.
In tigaia initiala se topeste o lingura de unt si se calesc ciupercile taiate bucatele de aprox. 1 cm pana cand se inmoaie. Cand sunt gata ciupercile se rastoarna peste telina din oala.
Acum ar trebui sa fie fiert si arpacasul. Arpacasul se strecoara si se amesteca cu ciupercile si telina. Se adauga sare dupa gust.
Tocanita se poate servi simpla sau ca si garnitura la friptura.
De ce am ales ARPACASUL din grau?
Arpacas de grau
Arpacasul este o cereala derivata din grau (se mai numeste grausor) sau din orz. De preferat este grausorul (arpacasul marunt). In preparate, inlocuieste cu succes orezul, dar trebuie tinut cont ca, prin fierbere, isi mareste volumul mai mult decat acesta.
Contine minerale importante: magneziu, fosfor, siliciu si potasiu. Arpacasul are gluten in cantitati foarte mici si este bogat in amidon, fiind foarte nutritiv si energizant, acoperind o mare parte din necesitatile energetice ale organismului. Pentru aceasta este recomandat celor care fac eforturi fizice peste medie.
Indicatii - uz intern: - crestere - subnutritie - in cazul efortuirlor fizice Indicatii - uz extern: - inmoaie pielea de pe calcaie, facand-o mai usor de inlaturat - curata pielea de impuritati.